Подземията под бившия мавзолей стават галерия

Галерия за съвременно изкуство ще бъде изградена в подземието на бившия мавзолей на Георги Димитров.

Обратно в новината

Коментари - Подземията под бившия мавзолей стават галерия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Навсякъде по света шедьоврите на изобразителното изкуство се поставят на места, добре осветени от естествената дневна светлина. Така не се променят цветовете от изкуственото осветление, и се вижда цялата красота. Освен това, за мен ще е подтискащо и гадно да посетя това място.

Подземията под бившия мавзолей стават част от музеен квартал или ще служат като противоатомни скривалища в случай на война.

Няма стане. Щото водят на едно място.

Тези подземия са свързани с трезорите на народната банка от едната страна, с бившия партиен дом, със сградата на бившето министерство на външната търговия и с министерството на отбраната. Всички т имаха отдолу бункери и укрития за висшето ръководство с всички удобства. Съсипано ли е всичко това?! Какви изложбени зли под земята, какви глупости?! Наясно ли сте изобщо къде водят всичките тунели и какви неподозирани възможности за крадците крият те?! Ами за атентати, за изнасяне на документи, за какви ли не вълнуващи приключения, като се има предвид пълната безпомощност и невежество на така наречената полиция?!

Над земята има достатъчно пространство в България, което да се отдели за нови музейни комплекси. Но кой ли го е грижа? Подземията не са подходящи дори и за отглеждане на гъби. Да ги затварят и запълват с бетон. Те не представляват никаква ценност.

Вътре мавзолеят разполагаше с добра климатична инсталация и хладилна камера. Същевременно липсваше и пряко слънчево осветление. Тези дадености най-добре подхождат за съхраняване на рязани цветя, при които е от особено значение забавянето на вегетативните процеси в периода от брането до продажбата. При това положение сградата можеше да се използува за голяма изложба-базар на цветя и да се печели. Подобни се организират временно във фоайетата на НДК, а тази щеше да бъде постоянна и по-голяма. Това решение не бе видяно от занимаващите се с въпроса платени консултанти и експерти. Доста неочакваното и до последно държано в тайна събаряне на мавзолея, ми попречиха да направя съответните постъпки за реализиране на горната идея.

Нека подземиятаа се съхранят и да се направят зарворнически килии,та когато настане революцията, да има къде да лежат до животно Дтагалевския Крадец,Сашо Нереза, Бакъря, Киньо и останалите все още оцелели ай дуци и ай дукини от четата им.

Чобанов, не ти ли е ясно че тези подземия на бившият вече мавзолей са вързани с цял лабиринт от подземни проходи?! Как мислиш идваха едно време цялото партийно и държавно ръководство на трибуната на мавзолея при положение че по булеварда срещу и около самият мавзолей тогава беше пълно с хора, в това число и чуждестранни дипломатически представители?! Нито са минавали през множеството от хората, нито са прелитали над главите им, нито пък в очакване началото на дадените мероприятия като манифестация, парад или митинг са стояли с часове в подземията на мавзолея! Дори да сте позатворили някои от тях от тях покрай метрото то другите са останали и все още имат своето предназначение! За това стига с тъпи идеи и неизпълними предложения! Уж си с научна степен, а проявяваш мислене като някой дето нито е образован, нито е на ясно с някои моменти от историята на държавата ни!