Рекордното число 800 000 се появи на огромни екрани, монтирани в подножието на Айфеловата кула - сборен пункт на демонстрантите, съобщи кореспондент на АФП. По-рано силите на реда обявиха, че очакват между 150 и 300 хиляди участници.

"Несъмнено по улиците имаше по-малко демонстранти, отколкото очакваха организаторите", заяви министърът на социалните въпроси и здравеопазването Марисол Турен.

Протестният поход тръгна от три места във френската столица, за да се събере пред символа на Париж. Участниците в него издигаха лозунги като "Всички са създадени от мъж и жена" и "Еднополовите бракове: законът лишава детето от майка или баща".

В проявата се включиха хора на всякаква възраст, мнозина със семействата си.

Главното изискване на протестиращите е да се започне обществено изслушване по въпроса за възможната легализация на еднополовите бракове и даже, ако е необходимо да се проведе референдум. Привържениците на традиционните ценности са възмутени от това, че новото френско правителство иска да наложи на гражданите реформа, която засяга фундаменталните основи на обществените отношения. Организаторите възнамеряват да продължат да оказват натиск върху правителството.

Предстои на 29 януари парламентът да обсъди законопроект за разрешаване на хомосексуалните бракове и на осиновяванията от хомосексуални двойки. Министърката на правосъдието Кристиан Тобира неотдавна посочи, че правителството държи на проекта, независимо от мобилизацията на противниците и изключи референдум. За допитване настояват част от противниците и 115 депутати.

Въпросът за легализирането на еднополовите бракове влизаше в предизборната програма на президента Франсоа Оланд. Проблемът предизвика остра полемика в обществото. Протестът срещу тази инициатива обедини дясната опозиция, националистите, консерваторите традиционалисти и католическата църква.

В средата на ноември миналата година срещу законопроекта се състоя първата вълна от масови протести. Тогава по улиците на френските градове излязоха около 100 хиляди души.