За голямо съжаление информацията се потвърждава, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".

По-рано днес в. "168 часа" разпространи официално писмо от пресаташето на Висшия институт по техника и икономика в Берлин Гизела Хютингер, в което се казва, че "Калина Иванова Илиева не е завършила образованието си там. Тя не е получила диплома за завършен семестриален курс на обучение по бакалавърска програма, нито е получила магистърска степен. Висшият институт я е изключил, тъй като тя никога не е положила изпит".

Найденов обясни, че ведомството му се е свързало с българското ни посолство в Берлин и с немското посолство в София, както и с административния секретар на Висшия институт по техника и икономика в Берлин Щефан Бекер, за който Илиева твърдеше, че е завършила.
„Аз разговарях и с министъра на образованието Сергей Игнатов, тъй като те са легализирали тази фалшива диплома, да могат да стартират процедура за изясняване на случая”, каза още Найденов.

Министърът на земеделието е разговарял още и с главния прокурор Борис Велчев, тъй като ведомството е изпратило до прокуратурата сигнал за спешна проверка. „Докато не приключи тази проверка, това, което мога да коментирам, е, че информацията се потвърждава, а за това какви ще бъдат евентуалните последствия, ще бъде направена през почивните дни спешна консултация с юристи по европейско право за евентуални последствия от това, че г-жа Илиева е подписвала документи като изпълнителен директор във фонда”, каза още Мирослав Найденов.

Самата Калина Илиева заяви за БНТ, че дипломата й не е фалшива. Бившата шефка на фонд "Земеделие" вече е поискала проверка и допълнителни документи, които доказват, че няма проблем с образованието й.

Съмнения около образованието на Илиева се появиха още след назначаването й на поста. Тя твърди, че има диплома за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас.

Бившата шефка до последно кри бременността си, представяйки болнични листове с друга диагноза. Прекият й началник - министърът на земеделието  научи новината за бременността й от БНР. На 7 октомври Управителният съвет на държавен фонд "Земеделие" освободи от длъжност Илиева и избра на нейно място Светослав Симеонов.