Това пише в. "168 часа", който цитира официално писмо, подписано от Гизела Хютингер, пресаташе на Висшия институт по техника и икономика в Берлин. То е в отговор на официално запитване, отправено от медията.

"Мога да потвърдя, че г-жа Калина Иванова Илиева не е завършила образованието си във Висшия институт по техника и икономика. Тя не е получила диплома за завършен семестриален курс на обучение по бакалавърска програма, нито е получила магистърска степен. Висшият институт я е изключил, тъй като тя никога не е положила изпит", пише в писмото.

В него се добавя, че "институтът ще съобщи за извършеното престъпление в полицията, а именно фалшифициране на документи." От института ще информират Брюксел и властите в България.

"Пълни глупости са, че съм фалшифицирала дипломата си. Ще се свържа с моя университет в Берлин и ще поискам официално писмо за завършеното си образование. След това ще го предоставя на медиите", коментира за в. "Труд" Илиева, която в момента гледа вкъщи едномесечния си син Иван.

Съмнения около образованието й се появиха още след назначаването й на поста. Тя твърди, че има диплома за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас. При пристигането си в Германия през 2002 г. Илиева е обявила, че ще учи в училище по изкуствата.

Бившата шефка до последно кри бременността си, представяйки болнични листове с друга диагноза. Прекият й началник - министърът на земеделието Мирослав Найденов, научи новината за бременността й от националното радио. На 7 октомври Управителният съвет на държавен фонд "Земеделие" освободи от длъжност Илиева и избра на нейно място Светослав Симеонов.

Заради уволнението Калина Илиева потърси помощ от юристите на КТ "Подкрепа".