Съдът уважи искането на подсъдимия и така свидетелите и експертите няма да бъдат призовани в съда, а ще се ползват протоколите от разпитите им. В хода на досъдебното производство бяха разпитани 32 свидетели, изготвени бяха 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертизи.

Златанов, известен със скандалното си тефтерче, в което си е водил записки как да бъдат решени различните преписки, е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, от което е било разколебано доверието на обществото в дейността на комисията като независим орган.

Златанов не се призна за виновен и отказа да дава обяснения.

Адвокатът му Антон Терзийски отказа да коментира защо са поискали съкратено съдебно производство, а на въпрос защо президентът Росен Плевнелиев не е привлечен като свидетел отговори:

"Аз съм поискал, само че не го допуснаха".

Явиха се обаче други двама свидетели, които днес трябваше да дават показания.

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров коментира пред журналисти, че фигурира в тефтерчето с цел "вътрешна саморазправа". Той каза, че излязлото решение на комисията съвпада с периода, в който той е напуснал партията, предаде БГНЕС.

"Заради същите практики от Цветан Цветанов и Искра Фидосова", посочи Димитров без да уточни какво точно има предвид.

Той уточни, че не е разговарял с Филип Златанов, подчерта, че никой не го е канил в комисията и е бил призован, когато е било ясно, че не е в България.

Другият свидетел - бившият съветник на Росен Плевнелиев Димана Ранкова каза, че след като 7 месеца решението на комисията за нея й е било неизвестно, го е получила на 2 април 2013 година, обжалвала го е и е спечелила на две съдебни инстанции.

Ранкова заяви, че няма отношение към това, че фигурира на доста места в тефтерчето.

"Мога да кажа само, че времево проверката фигурира с времето, когато президентът искаше да предложи моята номинация за Управителния съвет на БНБ", уточни тя.

Тя каза, че не желае да коментира чии са инициалите в тефтерчето – Б.Б. и Ц.Ц., а по отношение на това дали ще има осъдителна присъда, тя изрази надежда, че съдът ще си свърши работата.

В показанията си пред разследващите един от свидетелите - Павел Ганев, заявява, че е подал сигнал за работата на комисията и за действията на Златанов, след като му било разказано как се работи, предаде БТА. Сигналите срещу съдия Мирослава Тодорова, ексминистър Мирослав Найденов и Росен Плевнелиев не били завеждани, а след това били заличавани. Златанов криел голяма част от тях в сейфа си, твърди Ганев.