Германски медии: Часът на България; София не е Вишеград

stat
16:27  |  3 януари 2018 | По света / Автор Александър Андреев, DW /  
Повечето от целите на европредседателството, поставени от българското ръководство, едва ли ще бъдат постигнати напълно Повечето от целите на европредседателството, поставени от българското ръководство, едва ли ще бъдат постигнати напълно
Сн.: Shutterstock

София е решена да даде тласък на важни теми в европейския дневен ред, което определено говори за самочувствие, пише германската преса.
На европредседателството си България гледа и като на шанс да излъска малко имиджа си.

Обширната статия в германския „Ди Велт" е озаглавена „Часът на източноевропейците".

Авторите Ханелоре Кроли и Борис Калноки пишат за българското европредседателство с много факти и го разглеждат в различните му аспекти. В началото на статията става дума за брошурата „30 факти за България", с която правителството в София представя своята страна:

България е на трето място в света като производител на храни за астронавти, световният рекорд на висок скок за жени вече от 30 години е притежание на българката Стефка Костадинова, а песента „Излел е Дельо хайдутин" от 1977 година пътешества в космоса с „Вояджър".

„Най-бедната държава-членка на ЕС е твърдо решена през шестте месеца на своето председателство да подобри както своя, така и имиджа на целия регион на Западните Балкани", пишат авторите.

По-нататък в статията четем: „Много амбициозно звучат плановете на София: да подработи перспективата за членство на страните от Западните Балкани, да прехвърли мост между Изтока и Запада, да постигне консенсус в областта на сигурността и миграцията, да придвижи напред работата по Брекзита, да подготви бюджетната рамка на ЕС, да повиши конкурентоспособността на дигиталната икономика. Разбира се, тези цели и задачи по никакъв начин не могат да бъдат изцяло осъществени, но те демонстрират самочувствие. А за българите и за други източноевропейци, които в Европа често пъти се чувстват като граждани втора категория, дори само тази нагласа е балсам за душата", пишат още авторите на статията, в която става дума още и за различията между София и Вишеградската четворка и за наблюдението, на което страната все още е подложена от Европейската комисия.

Две статии за българското европредседателство излязоха в левия берлински вестник „Нойес Дойчланд". Под заглавие „София не е Вишеград" Нели Тюгел се спира най-вече на политиката на българското правителство по миграцията и бежанците. Авторката между другото пише: „Въпреки че в правителството участват десните „Обединени патриоти", по въпроса за преразпределянето България заема по-скоро позицията на Еврокомисията. По време на българското европредседателство не може да се очаква подсилване на Вишеградската група."

"Съединението прави силата"

За бежанците и мигрантите и българското европредседателство става дума и в статията в икономическия всекидневник „Ханделсблат", която носи многозначително заглавие „Охранителят на Меркел" („охранител" в смисъл „охрана на входа", б.ред.): „За Бойко Борисов се сбъдва едно отдавнашно желание. От началото на годината България за пръв път поема председателство на Европейския съвет за половин година. В това начинание българският министър-председател иска да се представи като европеец за пример. Дали това желание на 58-годишния ще се сбъдне – можем само да гадаем. Защото шефът на консервативната партия ГЕРБ след предсрочните избори управлява страната в коалиция с дясноекстремистките „Обединени патриоти", които в голямата си част са антиевропейски настроени. От тази гледна точка звучи малко иронично, че за европредседателството Борисов е избрал точно мотото „Съединението прави силата". Здраво сложеният политик вече за трети път е премиер на „бедняшката колиба" в ЕС. Бившият телохранител иска да заеме позиция най-вече като привърженик на приемането на Западните Балкани в ЕС. Но като имаме предвид големия скептицизъм в ЕС по темата за бързото разширяване, това ще бъде трудна мисия.

Материалът е публикуван тук

Оригинално заглавие: Още отзиви за българското европредседателство


Последно в По света


Радев обречен да трупа точки

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.