Според министъра Ливан е очаквал от ЕС да отложи тази стъпка, така че да няма негативни последици за страната, предаде, предаде в. „Йедиот ахронот”, цитиран от "Фокус".

Мансур добави, че в момента Ливан разглежда решението на ЕС и обмисля каква да бъде реакцията на страната.

По-рано германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че включването на въоръженото крило на ливанското движение в черния списък няма да застраши стабилността в Ливан.

Досегашните опоненти на решението сред страните членки са били убедени да го подкрепят, благодарение на доказателствата от България за участие в атентата в Бургас и решението на кипърски съд, който през март призна член на Хизбула за виновен, че е помагал в планиране на нападения над израелци.

Преди няколко дни Ливан поиска Хизбула да не бъде включвана в списъка, изтъквайки, че влиятелното шиитско движение представлява съществена съставка на ливанското общество. От ливанското президентство призоваха решение "да не се взема прибързано, без да се основава на обективни и неопровержими доказателства".

"Външните министри от ЕС днес обявиха, че страните им са се подчинили на натиска, упражняван от САЩ", предаде близката до ливанското движение телевизия „Ал манар”.

Израел

Израелският министър на правосъдието Ципи Ливни приветства очаквано днешното решение на ЕС, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

"Най-накрая, след години обсъждания, твърдението, че Хизбула е легитимна политическа партия, закономерно беше отхвърлено. Сега за цял свят е ясно, че Хизбула е терористична организация", заяви Ливни.

Европейският еврейски конгрес

Европейският еврейски конгрес обяви, че се надява решението на ЕС да попречи на усилията на Хизбула да набира средства за финансиране на терористичните си дейности, да вербува активисти, да организира заговори и да извършва зверства на европейска земя и извън нея.

Президентът на конгреса Моше Кантор обаче заяви, че ще продължат да призовават ЕС да заклейми цялото движение Хизбула.

България

Президентът Росен Плевнелиев също е доволен от решението и го определи като плод на съвместните усилия на държавите от ЕС и на партньорските служби. По думите му то се основава и на задълбочения анализ на голям обем информация.

"Европа показа, че е безкомпромисна спрямо всеки, който се опита да посегне на живота и да застраши сигурността на невинни граждани на нейна територия", казва Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на президентството.