Австрия, Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Холандия са изпратили писмо, след като драстично се е увеличил броят на молбите за убежище от граждани на Босна и Херцеговина, Албания, Сърбия, Македония и Черна гора, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на ЕК.

„Много страни от ЕС се сблъскват с огромен наплив на хора от Западните Балкани”, заяви говорителят на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом - Микеле Черконе.

Мнозинството от молбите се отхвърлят като неоснователни, но всяка от тях трябва да бъде разгледана, което изисква време и средства, които може по-добре да бъдат използвани за истинските случаи, а не за икономическите мигранти, добави говорителят.

Още в петък вътрешният министър на Германия Ханс-Петер Фридрих призова да бъде замразен безвизовият режим за пътуване в Европейския съюз на сърби и македонци, заради бума в молбите за убежище, подадени от гражданите на двете балкански държави.
Всяка година в Германия се подават по около 144 хиляди молби за политическо убежище, твърди депутатът от социалдемократическата опозиция Михаел Хартман.

През 2011 г. ЕС прие нови правила за по-лесно връщане на визовия режим, с което може да се реагира на опасения от имигрантска вълна от Западните Балкани. Тези правила обаче трябва да се одобрят от Съвета на министрите и от Европейския парламент, което според източник на Ройтерс в Брюксел ще отнеме до 6 месеца.