Юнкер каза днес, че "изобщо не му пука", че го критикуват заради предупреждението му към поддръжниците на Брекзита - евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, което ще се реши на референдума на 23 юни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Всеки път, когато се изкажа по вътрешни дебати, ми казват, че не е трябвало да го правя и всеки път, когато не се изкажа по големите европейски въпроси, когато станат национални, ме критикуват, че нищо не съм казал", посочи той.

"Честно казано, изобщо не ми пука", добави той шеговито на обяд в Париж, организиран от асоциацията на акредитираните към Елисейския дворец журналисти.

В интервю за френския в. "Монд" на 20 май Юнкер предупреди поддръжниците на Брекзита, че ЕС ще направи труден живота на Великобритания, ако тя "дезертира".

"Това отразява не само позицията на Комисията, а и на други правителства", добави той днес.

Председателят на Европейската комисия добави, че изпитва скептицизъм към идеята за преразглеждане на европейските договори в случай на Брекзит. "Ще е по-добре първо да приложим" сегашните договори, обясни той на обяда.

Юнкер предупреди, че няма нужда от "необмислен активизъм", макар че личният му темперамент го тласка да започне голяма кампания за по-нататъшно задълбочаване на европейското строителство".

Юнкер не е напълно доволен от френско-германската инициатива, която възнамеряват да подготвят президентът Франсоа Оланд и канцлерът Ангела Меркел в случай на Брекзит, но не е и против нея, отбелязва агенцията.

"Идеята обаче трябва първо да придобие конкретна форма, а не да бъде представяна в недовършен вид, защото противно на това, което мислят двамата лидери, това няма да доведе до очаквания резултат", добави председателят на Европейската комисия.

"Защо е нужна френско-германска инициатива? Защо да не приветстваме една чисто френска инициатива?", попита той. "Ако Франция действаше сама, щеше да може да каже всичко, което мисли", добави той.