Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще лиши Украйна, Полша и Словакия от милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, като добави, че това ще лиши Европейския съюз от реална енергийна независимост.

"Смятаме, че този проект по никакъв начин не се основава на икономика - той е по-скоро политически", каза той. Яценюк призова ЕС "сериозно" да проучи въпроса, отбелязва ДПА.

Латвийският премиер Лаймдота Страуюма заяви, че е "силно обезпокоена" от разширяването на "Северен поток". Тя и естонският й колега Таави Рийвас призоваха за цялостен преглед на предложения подводен газопровод.

"Съвсем ясно е, че ще има доста значителен негативен ефект върху доставките на газ за Украйна", каза Рийвас.

"У нас възниква усещането, че с концепцията на Северен поток-2, тоест със споразуменията между руската "Газпром" и някои западни компании, нещо не е наред. Това чувство възниква от гледна точка на приоритетите на Енергийния съюз." Това заяви вчера словашкият премиер Роберт Фицо след среща в Братислава със заместник-председателите на Европейската комисия Марош Шефчович и Валдис Домбровскис. Той посочи още, че в Словакия има сериозни опасения, че тя ще бъде изключена от действащата транзитна верига на доставките на руския газ за Западна Европа.

Същевременно Фицо изрази увереност, че ще бъде намерено удовлетворително за Словакия и ЕС решение за "Северен поток-2".

По-рано вчера словашкият министър на икономиката Вацил Гудак също изрази мнение, че проектът "Северен поток-2" в определена степен е заплаха за Словакия като транзитна страна.

"Той е насочен срещу традиционните трасета на газа на запад през Украйна и Словакия", отбеляза той.

Същевременно заместник държавният секретар на САЩ по въпросите на енергийната дипломация Робин Дъниган заяви на конференция в Братислава вчера, че строителството на "Северен поток-2" ще лиши Украйна от ежегодни приходи от над 2 милиарда долара от транзита на руски газ, съобщи ТАСС. 

"Северен поток 2"

На 4 септември 2015 г. "Газпром" (51%) и компаниите BASF (10%), E.ON (10%), френската ENGIE (9%), OMV (10%) и Shell (10%) подписаха споразумение за създаване на газопроводна система "Северен поток-2". Капацитетът на газопровода е 55 милиарда куб. м на година. Газът ще бъде пренасян през Балтийско море направо до Германия, Великобритания, Холандия, Франция, Дания и други страни, като ще заобиколи Украйна. По този начин стратегическите енергопотоци ще прескочат Полша, Унгария, Словакия и Украйна.

ЕК вече поиска от Русия повече подробности за проекта, за да провери дали той отговаря на европейските правила.

Борисов: С еднакъв аршин

Неотдавна премиерът Бойко Борисов заяви, че България държи когато в ЕС се разглеждат газовите проекти Северен и Южен поток - те да бъдат мерени с един аршин.

Държим на общ енергиен съюз в Европа и спазването от всички на Третия либерализационен пакет и правилата, които комисията е казала. Истински се надявам това да бъде отчитано и от ЕК, подчерта премиерът Борисов след среща в София на 9 октомври с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Всички ние ще наблюдаваме включително дали подходът ще бъде еднакъв за всички европейски държави, заяви българският премиер.