Това заяви пред журналисти вицепрезидентът на ЕК и еврокомисар за енергетиката Марош Шефчович, цитиран от ТАСС и БТА, малко преди началото на двустранната среща Русия-ЕС във Виена по газовите въпроси.

Той подчерта, че ЕС има правила, които трябва да се спазват, затова трябва да се обсъди този проект, "за който узнахме преди една седмица".

Проектът Северен поток-2 предвижда да бъдат построени две нови линии на газопровода, минаващ по дъното на Балтийско море от Русия до Германия, с обща мощност 55 млрд. куб. метра годишно.

Предвид значимостта на срещата за Газпром, в нея освен Шефчович и руския министър на енергетиката Александър Новак участва и ръководителят на руската газова компания Алексей Милер.

Проектът ще бъде изпълнен от съвместната проектна компания Ню юръпиън пайплайн (New European Pipeline AG). Дяловете в нея са разпределени между участващите компании както следва: руската Газпром (51 процента), германските Е.ОН (E.ON) (10 процента) и БАСФ/Винтерсхал (BASF/Wintershall) (10 процента), англо-холандската Шел (Shell) (10 процента), австрийската О Ем Ви (OMV) (10 процента) и френската Енжи (Engie) (9 процента).

На срещата във Виена ще бъде обсъден и механизмът за финансова помощ за Украйна за закупуване на руски газ, допълни Шефчович, като припомни, че на Киев вече е предоставена макрофинансова помощ от 1,8 милиарда евро.

Друга тема на разговорите ще бъде проектът за газопровод "Турски поток", която досега не е обсъждана на равнище Русия-ЕК. Представител на ЕК само посочи, че проектът за сухопътното продължение на газопровода по дъното на Черно море трябва да отговаря на европейските норми. Предвидено е втората, третата и четвъртата линия на съоръжението да се използва за доставка на руски газ за Европа.