Има доста изкривявания в енергийния пазар, заради което искаме и помощ отвън. В България има свръхпроизводство на електричество при ниско потребление, а цената се покачва вместо да пада. Това каза пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев.

"Сектор "Енергетика" не е реформиран през последните 23 години, така че имаме нужда от доста спешни реформи, а и в Европа има вече започнали процедури заради това, че не спазваме европейските правила. За мен най-логичното е да поискаме помощ от нашите европейски партньори да ни помогнат да направим преглед на енергетиката и да започнем да въвеждаме правилата на свободния пазар", заяви министър Василев.

Вчера премиерът Марин Райков също поиска от ЕС помощ за външен одит в енергетиката ни.
Днес на пресконференция в МС той уточни, че целта е да "осигурим преглед от генерална дирекция "Енергетика" и генерална дирекция "Конкурентоспособност" на задълбочен преглед на цялата верига по ценообразуване в енергетиката". Председателят Ван Ромпой прие тази моя молба изключително благосклонно, добави Райков.

От комисаря Йотингер помолихме за подкрепа с експертиза, така че да извършим проверка на състоянието на българската енергетика, каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

България вече 2 години се бави с транспонирането на двете директиви на ЕС във връзка с либерализацията на пазара, припомни тя. Веднага след Великденската ваканция комисарят Йотингер ще изпрати експерти, които да дойдат, за да начертаем план за развитие и да започне този анализ и проверка, добави тя.

В същото време обаче шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова предупреди преди дни, че либерализацията на пазара ще доведе до покачване на цената на тока, поради сериозните инвестиции, които трябва да направят снабдителите.

В никакъв случай няма да допуснем покачване на цените на тока, контрира Захариева. Има период в началото на въвеждането, в който докато се въвежда либерализирането, има покачване на цените в някои държави, призна обаче тя. В дългосрочен план либерализирането води до намаляване на цените, балансиране и създаване на конкурентна среда, обясни вицепремиерът.

Преди дни Василев предложи седем спешни мерки за спасяването на енергетиката. Един от сериозните проблеми според него е това, че секторът има свръхкапацитет.

"Ние имаме инсталирани 12 хиляди мегавата мощности, а в пиковите моменти ползваме 4,7 хиляди за вътрешен пазар и около 300 мегавата за износ. Дори и да приемем, че износът ще стигне пикови нива, ние така или иначе няма да стигнем над 6 хиляди мегавата. Тоест, ние имаме поне два пъти и половина повече мощности, отколкото ни трябват. Това означава, че когато едни мощности работят други няма как да работят – ето го проблемът с мините, например", посочи енергийният министър.
 
Следствие на законодателни мерки през години и твърди договори за изкупуване, където България трябва да плаща независимо дали ползва енергията или не, има структура в цените на производство в енергетиката, която е доста изкривена спрямо нормалните пазарни нива. Докато тази структура не се балансира няма как да говорим за крайната цена на електричеството, заради която хората излязоха на улицата, заяви още Асен Василев. Нито един министър не може да каже кои централи ще работят, кои централи няма да работят – това е намеса на държавата на пазара. За тази цел си имаме регулатор, който определя правила, лаконичен бе министърът.

Системата е под огромно напрежение, допълни той. Истината е, че навсякъде в нея има неефективности, има непазарни договори, има проблеми и затова го има Обществения съвет по енергетиката, с него заедно с обществото ще решим как да ги решим, каза още Василев.