Тя заема поста на задържалия се кратко Валентин Николов, който оглави АЕЦ "Козлодуй". Ресорът на Харитонова ще бъде "енергетика".

Още сутринта министър Делян Добрев заяви, че е предложил Евгения Харитонова за свой заместник. Тя познавала добре системата на енергетиката и е наясно с процеса на либерализация на енергийния пазар, който трябва да се проведе у нас.

Харитонова потвърди за БТА, че е имала разговор с Добрев и ще приеме предложения й пост зам.-министър.
"Ще приема поста, защото съм патриот, енергетик и смятам, че този отрасъл не бива да остава във вакуум", каза Харитонова.

Най-важното нещо е либерализацията на пазара и тя от страна на ДКЕВР най-активно работеше по това, върна се по-късно отново към темата Делян Добрев.
Това е една много голяма задача, която ние имаме за втората половина на тази година, заяви още министърът.

Следобед от правителствената пресслужба заявиха, че премиерът Бойко Борисов е назначил Харитонова за зам.-министър.

Тя е електроинженер, завършила е Техническия университет - София. Харитонова е един от основателите на ДКЕВР. Целият й трудов стаж е в областта на енергетиката, като е започнала в "Техенерго" ЕАД и впоследствие в НЕК ЕАД и ЕСО ЕАД. Една от основните й задачи в ДКЕВР е била определянето на условията за присъединяване на производители и потребители към електропреносната мрежа.