Първоначално то беше депутат от ГЕРБ, след това за кратко - зам.-министър на икономиката и енергетиката, а от два дни пое атомната централа.
Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг освободи от длъжност  досегашния шеф на АЕЦ Александър Николов.

"Не искам да ги сравнявам, но например в една болница не е задължително лекар да е мениджърът, аз категорично няма да се меся на специалист инженерите, които имат специални сертификати и добро обучение. На Александър Николов ще бъде предложен поста зам.-изпълнителен директор", заяви Николов пред БНТ. Така той отговори на въпроса как човек с неговото образование ще ръководи атомна електроцентрала. Николов добави, че отива да ръководи АЕЦ-а с увереността, че може да се справи, цитира го БГНЕС.

Новият директор се закани, че ще иска повече прозрачност за търговете в централата. Винаги са съществували съмнения около АЕЦ "Козлодуй", защото там протичат много пари и прозрачността трябва да е на ниво, заяви още той.

Николов даде заявка за успешното удължаване на живота на пети и шести блок до 20 години, но имало няколко етапа, които да удовлетворят исканията на Агенцията за ядрено регулиране.
По думите му процедурите по удължаването на живота на реакторите са били забавени.

При представянето на Николов за нов шеф на "Козлодуй" преди дни, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни, че рокадата в АЕЦ-а се налага, за да се подобри координацията и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок и изграждането на нова ядрена мощност.