Мандатът на ГЕРБ вече е изчерпан, няма какво да се проучва, ако и г-н Борисов изпълни думата си, че ще върне мандата до половин час, предложихме днес президентът да връчи мандата и на номинирания от БСП за експертен премиер Пламен Орешарски, обясни Местан, който каза същото и преди консултациите при Росен Плевнелиев.

За да не се губи време, партийният лидер е поискал и през почивните дни да продължат разговорите, за да се стигне до съгласие, съобщиха БТА и БГНЕС.

ДПС предложили избирането на кабинета да стане още в понеделник на  извънредно заседание на парламента, но Плевнелиев обяснил, че тогава не е в страната и "има неотменим ангажимент".
Затова Местан предложил във вторник да се избере следващото правителство.

Междувременно Пламен Орешарски съобщи преди консултациите при Плевнелиев, че до вторник ще е готов да оглави новото правителство. Вече започнаха официалните разговори за програмата на кабинета му.

"Не 120, 220 депутата да стоят зад следващото правителство, то няма да е стабилно, ако не е успешно. Склонни сме да подкрепим плана "Орешарски", но продължаваме да говорим в условно наклонение; твърдим, че единствената възможност за съставяне на правителство е извън ГЕРБ и единствено възможен може да бъде вторият мандат", коментира Местан и добави, че имат среща с Орешарски, на която ще чуят намеренията му.

На въпрос дали ДПС ще предложи свои експерти в кабинета, той коментира, че това е въпрос от компетенциите на Орешарски.

Анкета: Какво правителство очаквате?


За касирането на вота


Според Местан, ако Конституционният съд реши да се касира вотът, това ще е едно "абсолютно необосновано решение". Той определи внасянето на жалбата в КС като опит за повтаряне "на този изключително гнусен сценарий от 2009 г.", когато бяха касирани около 18 хиляди гласа за ДПС.

По думите му, не само в Турция в една избирателна секция са гласували над 900 души.

Едно от основанията на ГЕРБ да иска касиране на изборите, е, че в някои секции в големите турски градове - Бурса, Измир и Истанбул, в разрез с конституционното решение в рамките на избирателния ден в една секция да могат да гласуват максимум 936 души, са гласували по от 1000 до 1500 души.

"На 12 май в Брюксел са гласували 1076 българи, в Лондон – 2085, в другата секция в Лондон – 1688 души, в Атина – 1443 души. В тези секции към една СИК са открити няколко тъмни стаички, за да могат повече хора да гласуват. Същото се е случило и в секциите в Бурса и Измир", каза Местан и призова с еднакъв аршин да се гледа на гласуването в чужбина, цитира го БГНЕС.