Сергей Станишев, който е и президент на ПЕС, участва на среща на лидерите на Партията на европейските социалисти в Лайпциг, предаде БТА. В нея се включи и Пламен Орешарски.

Станишев посочи, че е говорил с президента Росен Плевнелиев и е заявил готовността на Коалиция за България да вземе проучвателния мандат веднага след като следобед Бойко Борисов го върне.

Ще приема мандата за съставяне на правителство, веднага ще обявя своя кабинет и ще върна мандата, за да спестя време, каза вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Пламен Орешарски е готов още днес да вземе мандата за съставяне на правителство и в рамките на няколко дни да излезе със структурата и състава на Министерския съвет, заяви лидерът на БСП. 

Има две партии, които досега са заявили подкрепа за програмен кабинет и за кандидатурата на Пламен Орешарски. Днес в 13.00 часа след консултациите при президента имаме среща с ДПС и ще започнем разговори по съдържанието на програмата, съобщи Станишев.

"Атака" вече отказа подкрепа за кабинет, излъчен от този състав на парламента.

Номинираният за премиер Пламен Орешарски не пожела да издаде имена на бъдещи министри. С никой не съм говорил още, но за сметка на това има доста широк кръг от хора, които ще поканя, каза той.
По думите му дори някой да откаже, защото това не е много благодарна работа, има алтернативи.

В публичното пространство вече се завъртяха имена на потенциални министри: Кирил Ананиев или Петър Чобанов (финансите), Ивайло Калфин (външните работи), Меглена Плугчиева (еврофондовете), Светла Бъчварова (земеделието), Младен Червеняков (МВР), Драгомир Стойнев (социалната политика) и др.

Според Орешарски има смисъл да се говори с всички в някаква степен влиятелни обществени формации при съставянето на кабинета. Те могат да участват с идеи, а защо не и с експерти, ако не на титулярни места, то на заместници, смята той.

Вчера Станишев и Орешарски проведоха консултации с партия "Лидер" и "Движение Модерна България".

В отговор на въпрос Орешарски каза, че би искал да работи с Пер Щайнбрюк, когото определи като отличен финансист. Ако не стане канцлер, мога да го поканя за съветник, пошегува се той.

По повод вчерашното изслушване в парламента на тема "енергетика", Орешарски изрази опасения, че българската енергетика е във фактически фалит и само това, че част от участниците в системата са тип естествени монополи, засега възпрепятства тя да е и в юридически фалит.

 

От 10 часа президентът Росен Плевнелиев започна консултации с парламентарно представените политически партии в 42-то Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на правителство. Той се среща последователно с представителите на партия "Атака", ДПС, БСП и партия "ГЕРБ". След консултациите държавният глава ще връчи проучвателен мандат на най-голямата по численост парламентарна група в 42-я парламент - ГЕРБ.


Следете консултациите на живо