Вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че е възможно да оттеглят подкрепата си за кабинета, защото Орхан Исмаилов е "турски агент". Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов добави, че се притесняват от кандидатура на партия на етническа основа. Орхан Исмаилов - бивш кадър на ДПС, сега е в Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), част от Реформаторския блок.

Очаква се обща позиция на Патриотичния фронт, която ще бъде ясна след среща с ГЕРБ. От управляващата партия ще разговарят и с коалиционните си партньори, които вече заявиха, че няма основание Исмаилов да бъде оттеглен от поста.

Днес в парламента депутатът Тунчер Кърджалиев прочете декларация на ДПС, в която се казва:

"Заявяваме с категоричност, че не приемаме и остро осъждаме безспорния дискриминационен и ксенофобски акт срещу български гражданин, притежаващ нужния образователен и административен ценз и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан Исмаилов".

Според ДПС е недопустимо различие от етнически, религиозен, езиков и културен характер да се представя като политическата демаркационна линия в обществото. Това е не само несправедлив и неморален акт, а категоричен рецидив на преддемократични модели, несъвместими с европейско гражданско общество, се заявава още в декларацията.

"Малцинствата могат да бъдат интегрирани ефективно само когато априори се признае идентичността им, а обратният случай е асимилация. Убедени сме, че несистемният и националпопулистки профил на ПФ ще постави в перманентен режим на провокации управляващата коалиция. Напомняме на управляващите две партии, че при допуснат компромис с базови демократични ценности в името на ефимерен коалиционен комфорт, би се стигнало до загуба на проевропейска идентичност", заявиха още от ДПС.

От партията призоваха Бойко Борисов да не създава условия за лимитирана толерантност към малцинствата чрез своите послания. Надяваме се премиерът да е несломима бариера пред проявите на грозни дискриминационни атавизми от мракобесни времена, заявиха накрая от ДПС.

Веднага след това Валери Симеонов коментира, че двете етнически партии всъщност са двете страни на една и съща монета и играят обща игра.
Запитан дали ще оттеглят подкрепата си за кабинета, той отговори.

"Определящо през тези 24 часа ще бъде срещата, която ще имаме довечера с Бойко Борисов".

Лидерът на НПСД Корман Исмаилов пък заяви пред БНР, че реакцията на Патриотите е тотално неадекватна. По думите му няма смисъл от среща, тъй като те не са част от коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ и не носят отговорност с политически лица. Той ги призова да възразяват, ако са недоволни от изпълнението на програмата на кабинета.

"Няма причина, на база на клевети и обвинения, да бъде оттеглена кандидатурата. В основата на всичко е етническа нетолерантност", добави Исмаилов.

АНКЕТА: Да бъде ли оттеглен зам.-министър Орхан Исмаилов?