Това обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти в парламента, като уточни, че с ВМРО още координират позицията си.

"Моля да изчакате още 24 часа. Трудно се взема решение за прекратяване на подкрепа, защото то може да доведе до събаряне на правителството и извънредни избори. Това е отговорно решение, ние не сме циркаджии", коментира Симеонов.

Националистът бе категоричен, че ако направят компромис с Исмаилов, значи да се откажат от това, което са.

По думите му определяща за решението през следващите 24 часа ще бъде срещата с Борисов, която ще се състои тази вечер. Симеонов не каза къде ще се проведе тя, но в отговор на въпрос уточни, че няма да е в дома на премиера в Банкя, добавяйки: "Като ме познавате, ще отида ли там между кучетата и кипарисите".
На срещата ще присъства и лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов.

"Това е поредният опит да решим по един сравнително безболезнен начин въпроса. Но ние държим на нашата позиция и затова търсим решение чрез всички средства", каза Симеонов и уточни, че няма "търкания" между него и Каракачанов.

Лидерът на НФСБ отрече позицията им срещу Исмаилов да е кнесофобска и дискриминационна.

"Да сте чули ние да сме против назначаването на хора с турско-арабски имена? Да сме казали нещо против Вежди Рашидов, против назначаването на зам.- областен управител на Кърджали? Не!“, добави Симеонов.

Той подчерта, че в партията му членуват и турци, и цигани и уважават етносите, но Исмаилов не можело да бъде в МО, защото бил представител "на една протурска партия", а всичките му текстове във Фейсбук били на турски език (проверка на Дир.бг показа, че това не е вярно - б.р.).

По думите на Симеонов за Исмаилов "този човек е позор за МО и за достойнството, което би трябвало да олицетворява един пост на зам.-министър".

Председателят на НФСБ коментира и декларацията на ДПС, които се обявиха в защита на Орхан Исмаилов, който е бивш кадър на ДПС, а сега част от Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД).

Видя се, че двете етнически партии всъщност са двете страни на една и съща монета. Те играят обща игра, така че много внимателно трябва българските политици занапред да си определят отношението към партията на Касим Дал и ДПС. Явно, че това са две протурски партии, които работят в синхрон. ДПС подкрепя представител на Касим Дал", каза Симеонов.

Красимир Каракачанов пък заяви, че декларацията на ДПС в защита на Орхан Исмаилов е "димна завеса". По думите му ДПС не са никакъв защитник на българските турци и мюсюлмани, а 25 години ги поставят във феодална зависимост.

От думите на лидера на ВМРО обаче се потвърди, че тяхната позиция е по-мека от тази на НФСБ.

"Не сме казвали, че ПФ ще оттегли подкрепата си за правителството заради Исмаилов. Заявили сме несъгласие с тази кандидатура, която е назначена вече. Беше редно все пак тя да бъде съгласувана и с нас. Ще има разговори. Всъщност бихме оттеглили подкрепата си, ако не се изпълняват нашите точки от програмата за управление", заяви Каракачанов пред БНР, според когото срещата с Борисов ще е днес следобед.

Самият Орхан Исмаилов коментира, че би си подал оставката, ако ото това зависи съдбата на правителството.

АНКЕТА: Да бъде ли оттеглен зам.-министър Орхан Исмаилов?