Той посочи, че съжалява, че ЕК е трябвало да ни повтори два пъти необходимостта да направим пълноценни финансови разследвания, съобщи БТА.
Аз лично подцених този проблем, каза обвинител номер 1.

По повод критиките за работата с измамите с еврофондовете Велчев каза, че прокуратурата е критикувана основателно, че не търси цялостната картина на престъпната дейност и не се търси отговорност на евентуалните длъжностни лица. Той добави, че са предприети мерки да се направи така, че правилата, по които се отпускат европейските средства в България, да не позволяват размиване на отговорността.

Велчев заяви, че борбата с корупцията у нас не дава резултат. Длъжен съм самокритично да си призная, че след две години напомняне, тази година ще направим специализиран екип, каза главният прокурор.

В прокуратурата не всичко е наред
, обобщи Велчев и добави, че той е готов да поеме организационната отговорност, а по определени дела отговорността трябва да поемат определени прокурори.
Докладът препоръчва и промени, свързани с процеса на събирането на доказателства и методите на разследване.  

Главният прокурор няма да прави оценки на доклада. По думите му в него са допуснати само някои статистически грешки като например за броя на оправданите магистрати.

Според Велчев най-важната препоръка в доклада е подобряване на прокурорската практика. Той обясни, че предстои да се обсъдят с неправителствените организации препоръките за прокуратурата от миналогодишния доклад на ЕК.

Амбицията ни е докладът на ЕК през юни за прокуратурата да бъде различен, добави обвинител номер 1.

"Голяма част от смятаните за проблемни области в правораздаването, не са част от съдържанието на доклада. Това е признание от страна на европейските ни партньори, че част от проблемите вече се смятат за преодолени", заявиха по-рано от Висшия съдебен съвет (ВСС).
Оттам уточниха, чеще подложат критиките на задълбочен прочит, за да ги осмислят. Според ВСС е нужно по-интензивното мобилизиране на всички отговорни институции, включително гражданското общество, което да се включи и в дебат за кадровата политика в съдебната система.

Докладът на ЕК съдържа категорично послание за необходимостта от подобряване на сътрудничеството между властите в съдебната реформа, коментира пък председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Премирът Бойко Борисов заяви по-рано, че причина за негативния доклад са постоянните критики от страна на опозицията, евродепутати и неправителствени организации. Той дори призна, че след постоянните атаки на Цветан Цветанов срещу съда няма как да се очаква добра оценка от Брюксел.
ДПС веднага поиска оставката на Цветанов.