Вчера Семерджиев заяви, че цената на електроенергията ще се вдигне с поне 3-4% от юли 2013 г. заради увеличение на добавката за зелена енергия.
Днес обаче той посочи, че засега не може да се говори за очаквания за увеличение на цената на тока от 1 юли през идната година.
Очаква се понижение на цените на природния газ, което ще доведе и до намаляване на добавката за "кафява" енергия, каза Семерджиев, цитиран от БТА.

Според него това ще компенсира дори и едно леко повишение на добавката за "зелена" енергия в цената на тока.
Ако има благоприятни фактори, дори може да бъде намалена цената на електроенергията от 1 юли 2013 година, заяви Семерджиев.

Министър Добрев обясни, че с вчерашното си изказване председателят на регулатора всъщност е изказал само предположение, че цената е трябвало да "скочи", ако не са били въведени цените за достъп до мрежата за производителите на енергия от ВЕИ. С въвеждането на такива цени всички допълнителни разходи, които се предизвикват от бума на присъединени мощности от ВЕИ, се поемат от самите производители, а не от крайните потребители, заяви министърът.
Всички допълнителни разходи, предизвикани от екстремалното присъединяване на ВЕИ като разходи, ще бъдат понесени от тях и по този начин няма да се прехвърлят на крайните потребители, присъедини се към тази позиция и шефът на ДКЕВР.

През септември ДКЕВР свали преференциалната тарифа на зеления ток със задна дата като въведе временни тарифи за достъп до мрежата на НЕК и на електроразпределителните дружества за всички централи, които произвеждат ток от слънце, вятър, вода и биомаса.
Според ВЕИ бранша тези тарифи са въведени незаконно и ще убият бизнеса им, отнемайки до 39% от техните доходи.
По думите им това доведе до финансови затруднения и фалит за мнозинството от производителите на зелена енергия и най-вече за малките и средни предприятия и физическите лица, които са взели банкови кредити, за да инвестират във възобновяеми енергийни източници. Затова те протестират пред ДКЕВР и завеждат дела.

Цените за достъп и зелената добавка

Справедливо е този, който предизвиква разходи в системата, той да ги плати, каза Добрев. Към днешна дата имаме цена за достъп, която тези производители плащат и тя покрива разходите, които тяхното включване предизвиква, каза още той.

Цена за достъп ще се определя всяка година и ще бъде определяна от реалните разходи, предизвикани от присъединяването на фотоволтаици, разясни Семерджиев. Създалата се ситуация изисква време и анализ да се оценят тези разходи. Това не е изключение като практика, във всички европейски страни се отчитат повишени разходи в мрежата и се обмислят механизми за конкурирано развитие на ВЕИ, така че да не се повишава цената за крайните потребители, заяви шефът на ДКЕВР.
Трябва да се огледаме и да дадем възможност само на най-добрите технологии да се присъединят към системата, само те ще осигурят намаляване на цената на тока в дългосрочен план, смята председателят на държавния регулатор, допълни той.

Няма нищо сбъркано в методологията за определяне на зелената добавка, каза още шефът на ДКЕВР. Зелената добавка се определя според прогнозите, които се правят от електроразпределителните дружества като оператори за присъединяванията на ВЕИ-та на базата на подготвени договори. Процедурата предвижда те да дават прогнозите през април, а основните големи присъединявания бяха направени през юни. Целта на производителите беше да се възползват от тези цени.
ДКЕВР нямаше възможност да промени цената преди 1 юли. Оттук нататък такова няма как да се случи, защото тази възможност беше въведена законодателно, каза той.

В останалите сектори – при ветроенергийните паркове, няма изкривяване. Изкривяване се получи при фотоволтаичните централи, тъй като от началото на тази година рязко паднаха инвестиционните разходи и това предизвика огромен интерес за построяване на тези централи, добави Семерджиев.
Инвестициите се правят не само във възобновяеми източници, където има преференциални цени. Инвестициите се правят в много други сектори. Много по-трудно е да се инвестира в условията на свободен пазар, отколкото в условия на преференциални цени, добави той.