Това е опит да се сложи край на конфликт, който трае близо пет десетилетия и е отнел живота на най-малко 40 000 души, пояснява агенцията, цитирана от БТА.

По любопитно съвпадение това е второ за седмицата подобно събитие. По-рано надежда за граждански мир в Колумбия донесе договореност между правителството и левите партизани в страната (ФАРК). Тя беше постигната в Хавана, Куба.

Бунтовниците и правителството в Манила съобщиха днес заедно за споразумението си в края на продължилите седмица преговори в норвежката столица Осло.

"Съвместното изявление, което подписваме, изразява историческото значение на постигнатото", каза Хосе Мария Сисон, основател на Филипинската комунистическа партия, цитиран от Асошиейтед прес.

Филипинският президентски съветник по мирните преговори Хесус Дуреса нарече изявлението "историческо и безпрецедентно събитие". По думите му основни заслуги за него има президентът Родриго Дутерте.

В изявлението двете страни потвърдиха поетите досега ангажименти и намерението си да приключат мирните преговори в следващите 9 до 12 месеца.

Макар че са по-малобройни и не прибягват толкова към насилие, колкото мюсюлманските сепаратисти в южната част на Филипините, маоистите се бориха и надживяха няколко правителства, управлявали през последните близо 50 години. Подкрепят ги недоволните от икономическите неравенства хора, особено по селата, и противници на съюза на Филипините със САЩ.

"Убивайте ги! Палете им къщите"

В по-нашумелите новини около Филипините – кървавата извънсъдебна разправа със заподозрени за престъпления, скандал тази сутрин предизвика шефът на полицията на държавата архипелаг в Пасифика.

Войната с дрогата, започната от президента Родриго Дутерте, за броени седмици е довела до смъртта на близо 2000 души, припомня Франс прес.

Роналд дела Роса призова наркоманите да убиват дилърите си и да изгарят къщите им.

"Защо не ги посетите у дома? Залейте къщите им с бензин и ги подпалете, за да покажете гнева си", каза Дела Роса в излъчена тази сутрин по телевизията реч.

"Те печелят от вашите пари, от парите, които ви разрушават мозъка. Вие знаете кои са. Искате ли да ги убиете? Давайте! Можете да убивате дилърите си, защото вие сте жертвите", каза той в речта, изнесена вчера пред стотици наркомани.

Дутерте бе избран през май за президент заради обещанието си да сложи край на наркотрафика за шест месеца.

С изказването си Дела Роса си навлече критики по медиите и по-късно през деня се извини за думите си:

"Казах това, защото се чувствах зле, изправен пред тези клетници, тези дребни трафиканти и консуматори. Те приличаха на зомбита".

"Съжалявам, ако съм казал нещо нелицеприятно. Аз съм просто човешко същество, което може да се изнерви", допълни Дела Роса.

В кървавата война, подета от сегашната власт, без присъда падат не само дилъри, но и потребители на наркотици, според много репортажи за убийствата.