Коментари - 35 години от изявлението на Тодор Живков, дало началото на "Голямата екскурзия" | Днес.dir.bg

35 години от изявлението на Тодор Живков, дало началото на "Голямата екскурзия"

От 3 юни до 21 август 1989 г., когато българската граница с Турция е отворена, повече от 360 000 български граждани от турски произход напускат страната

Обратно в новината

Коментари - 35 години от изявлението на Тодор Живков, дало началото на "Голямата екскурзия" | Днес.dir.bg

Коментари

Истината, а тя е че ход на цялата тази операциа ,даде москва. Оттам идваха нарежданията които Живков изпълняваше . Москалите никога не са се отказвали да се настанят в Северна Добруджа и това се надяваха да стане след опразването на тази територия.

Турци е гражданство а не народност! Както съветски граждани, римски граждани, американски граждани. Право на гражданство в многонационална държава. Турци не значи тюрки. Родопчани са българи по кръв, българи по Вяра(рипат хора и надуват гайди в народни носии), мюсулмани по религия(така фиктивно, както българите са гръкославни). Единствените тюрки са в Разградско, кримски татари преселени от Русия през 1830г. На тяхно място са изселени стотици хиляди българи за да я има Новорусия. Четете Георги Раковски: Руската убийствена политика спрямо българите. Турския премиер Митхат паша(помак) дава интервю на френски вестник, че в България след 2878г НЯМА ТУРЦИ(освен Разградско). Той свидетелства, че мохамеданите са ислямизирани българи. Силна икономически държава ще кара всеки, независимо от религия, Вяра, пол, самосъзнание да се гордее че е гражданин на България. Голямата Екскурзия не бе само за половин милион мохамедани а и за ДВА МИЛИОНА криптоправославни. Днес сестроят Български училища и Черкви в САЩ, Австралия, Германия. И за това не са виновни помаците!!!!!

сте ги понаписали тия работи... ама според приетите от НС закони масовото получаване на задгранични паспорти от всички български граждани трябваше да започне през Септември месец, са кой и как забърка кашата с изселническата кампания, и защо турците започнаха да получават паспортите си предварително, може би ще разберем след 100-на години, и то ако получим достъп до турските архиви за да видим дали ставащото у нас е свързано и със събитията във Фергана, тогава част от СССР, щото преди да почне поредната вълна от възродителния процес, междувпрочем започнат още от цар Фердинанд, друг турчин, президентът им Кенан Еврен, беше на гости на Живков и тогава той си каза че в България турци няма, дори радио Свободна Европа" си призна че Турция е дала индулгенция на Живков, още преди да почне 6-та, или беше 7-та, вълна от преименуване на българските граждани с арабски имена, като тогава покрай турците смениха имената и на останалите у нас кумани и татари , като тази наистина беше най-кървавата, и до днес никой не знае колко хора са били убити и от едните и от другите участници в тези събития, едно че турците наистина не се натискаха да напуснат страната, но бяха принуждавани и от българките власти и от турските емисари, щото имаше и такива които просто не щяха, и второ тогавшния предтеча на ДПС се опитваше да открадне оръжие от военните и милицията, което да използва по време на "мирните" си протести, но сега всеки пропагандира само онази част от Историята която не го злепоствя;)

И как са били принуждавани след като половината се върнаха след няколко месеца доброволно и намериха имотите, работните си места запазени и продължиха живота си в България без никакви проблеми. Дори кампанията по тютюна продължи. Истината е, че легендите за обетования запад (поне в Турция) се оказаха пълен кьорфишек а и самата турска държава не ги искаше и изобщо не беше подготвена за изселници. Освен това това население им трябваше в България като бъдеща 5 та колона на турските служби и иелекторат на бъдещото ДПС както и стана.

ма с откраднатите от милиционерите пистолети разни хора, някои от които после се оказаха "репресирани" от властта основатели на ДПС, наобикаляха тези дето не щяха да напускат уредения си живот че да ходят да гонят Михаля, то и за туй съм написал че сега всеки гледа да си попремълчи по нещичко, особено за убитите от турци турци или пък за странно нароилите се точно по това пиромани, пиромани дето на български знаят само как се казва кибрит;)

кога ще организираме екскурзия за всички с руски паспорти?

В село Осетеново, Карловско, турци и българи живеят от време оно в мир и разбирателство. Мохамеданите в селото са изключително чисти и работливи хора. В селото има малка джамийка, има и християнски параклис. Много китно място.

Години по-късно ходих на море в Анталия и там имаше един възрастен турчин който работеше в хотела. Поиска да му дам нещо българско, все едно какво. Аз намерих един стар вестник в колата и му го дадох. Човека се разплака. Никога няма да го забравя това. Много им липсва България.

Що не питате някой турчин дето се е изселил дали е доволен . Там ги имаха за роби и хора втора ръка. Плюс това тежка езикова бариера, защото се оказа, че говорят неразбираем архаичен турски език. Знам го от познати турци

+++++

Като цяло срамен епизод от съвременната ни история, но в интерес на историческата обективност, редно е да се споменава, че смяната на имената на мохамеданите у нас, както преди, така и по време на комунизма, е рефлексия на турския закон за фамилните имена от 1934 г., когато всички със или без фамилно име, трябва да си изберат турско такова, независимо от етническата си принадлежност. А да не забравяме и разорението на тракийските българи, които така и не са били компенсирани за репресиите и заграбените имоти.

Насила хубост не става гласи турска поговорка,...Ами не стана.До смяната на имената турците си бяха добри съседи с българитеу после духовете се разбуниха.Първия секретар на БКП в Кърджали тогава Георги Петров, за разлика от ЦК знаеше местния манталитет и отказа смяната на имената, трябваше първо него да сменят с Георги Танев,парашутист от София.

Именно т.нар.възродителен процес е причината за серията от бомбени атентати, в които загиват деца и жени и способстват падането на комунизма и създаването на ДПС. Къде е във всичко това дълновизма незнам?

Ами ако четеш книги и блогове платени от Сорос сигурно е така

Жив свидетел съм на събитията бе, тъпанар.

Атентати има мноооого преди възродителния процес. Още от освобождението насам действат турски емисари в България и върви пропаганда сред това население. Първи полк. Сенклер (британски агент) организира башибозушки банди веднага след Сан-стефанския договор. Прз цялата история на новата българска държава - царска, социалистическа и "демократична" тази активност не е спирала. Съществуват множество доклади още преди 1944 година за атентати, саботажи, палежи, банди и разбойници. Същото продължава и през социалистическия период. Има няколко спогодби за изселване между България и Турция още от 50 те години. През 1973 се случва т. нар. Корнишка република. (много преди възродителия процес за сведение на соросоидната паплач). За сведение на "очевидците" т.нар. голяма екскурзия е в по-голяма степен стремеж на това население да премине в т.нар "Запад" (на Турция се гледаше като част от запада) и се случва 6 години след преименуването когато нещата бяха отдавна утихнали. Отдавна е доказано, че атентатите в Пловдив, Сливен, гара Буново и др. са дело на саботажни групи финансирани от турските служби. Политическата цел на екскурзията беше да се отговори на обвиненията в западната преса, че България потъква човешки права и едновременно с това да се освободи от население което би могло да се използва за антибългарска пропаганда. Да не се забравя, че половината екскурзианти се върнаха обратно в рамките на няколко месеца а имотите паспортите, работните им места и пенсиите бяха запазени. И до днес изселниците получават български пенсии и са запазили много добри спомени от живота си в България. И накрая като етап във войната срещу българската държава беше създадено ДПС като за незаконната му регистрация за първите избори лично лобират и заплашват американското и британскито посолства и поставят като условие. За любознатлените изследването в книгата "ДПС в светлина и сянка".

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

През Балканската война в Македония, рамо до рамо се бият ТУРСКИ и БЪЛГАРСКИ хайдути. За Свобода от Сърбия и Гърция. Гугъл е пълен със снимки. ДПС е проект на Кремъл. Затова Тодар Живкав бе поставен пред свършен факт от КГБ. Номера с "етническите проблеми" в Болгария нестана, за даима регионален конфликт на Балканите в полза на СССР-Русия. Само преди години бяха подобни опити в Македония, Черна гора и Хърватско С високо стърчащите ушина ФСБ. Сценарият в КГБ(ФСБ) е винаги един и същ - КРОКУС.

Много умен човек е бил Тато, човек който се грижеше първо за народа си и родината а после за съседните на нас държави. Не като тези престъпници и нацисти, продажници който се настаниха в правителството.

беше боклук! като всеки комунист и член на бкп!

Сега е екстра ще те управляват турци и цигани след Боко и киро

Според някои източници Бай Тошо е имал нещо като "План 2000", т.е. неща, които е трябвало да се постигнат до 2000-ната година. Едното е било ликвидирането на турското малцинство - чрез конвертиране или изселване, няма значение. Другото е било АЕЦ "Белене". С втората АЕЦ България е щяла да стане енергийното сърце на Източна Европа за десетилетия напред. Трето - 9-милионното бебе. Населението на България е трябвало да стане 9 милиона души (очевидно без турците). За съжаление, криворазбраната "Перестройка" на Горбачов слага край на всички тези планове. А след 1989 всички знаем какво стройтелство падна. Така че, това ще си останат едни мечти от едно време, което модерните ни политици много държат да забравим. Колкото до самия "Възродителен процес", когато нещо толкова консервативно като ислямските общности се сблъска с нещо толкова безкомпромисно като комунистическата власт, съвсем естествено е сблъсъкът да бъде особено силен и със сигурност да има жертви. Всички знаем за прословутите атентати, както и за момиченцето прегазено от БТР. Но колко знаят за палежите на жито и земеделсла продукция. Колко знаят за призивите за отцепване от България. Колко знаем за организираните паравоенни групи в Родопите. Така че, както се случва и в други държави, мосюлманския етнос у нас е една заредена бомба и България винаги е била на един фитил разстояние от Косовския сценарии. И съвсем не случайно, всяка втора приказка на една любима на всички парламентарно представена партия е "Ние сме гарант за етническия мир!". Което преведено означава "Ако не получим каквото искаме, ще запалим фитила!". И това ще продължава докато не се намерят политици, които да не се страхуват да хванат бомбата и да я изхвърлят през прозореца.

Абе точно така е но да не забравяме че Сорос налива милиони както и турското посолство в медиите за да изкара черното бяло.

Бай ти Тошо не е имал планове. Бай ти Тошо изпълняваше каквото му нареди Мацква.

ХАхахахахахахахахахахахахахаха "- Главното в тях е, че на всеки български гражданин се дава възможност да пътува, където поиска, в която и да е част на света, да влиза непосредствено в съприкосновение с най-доброто, което е създала цивилизацията на нашата планета." И кога е било това? Щото аз друго си спомням. За да отидеш на гости на роднини в някое село или град, дето е на по-малко от 50-на км от границата ти трябваше разрешение. така наречения открит лист. За да излезеш от България, ти трябваше изходна виза. Дори и да ти дадат изходна виза, не се допускаше семейства да пътуват заедно. Винаги едно дете или родител оставаха тук.

Абе ти си спомняш много избирателно или си много прост! А я си спомни за диверсионните групи които са минавали границата и са правели саботажи на наша територия!! То за всяко нещо си има причина друг е въпросът че не всичко е решавано по най добрия начин но поне комунистите се бореха за България за традициите и корените на българите и искаха тази нация да се развива конкурентно доколкото и терените на големите позволяват. Но приматите знаят само че не можело да се пътува лесно че имало ограничения, то щото сега като няма граница и минава куцо и сакато като през турски гробища и е супер, природата се съсипва с бясно темпове, българите на територията прогресивно намаляват, управляват ни от посолствата и кое викаш не му е хубавото :))

Верно ли? Не знам как това, че не пускаха бай Иван и чичо Пешо да пътуват извън страната или да отидат да видят майките и бащите си в някое Кюстендилско или Петричко село например, е спирало диверсионните групи да влизат в България, ама ти сигурно ще ми обясниш. А и нали сме имали велика армия дето са ни пазели границата "онези години"? Как така са влизали диверсионни групи да правят зулуми?

Охлюв, природата ни през соца беше много по - съсипана отсега. Чети, ако изобщо можеш!

Пич, определено не си живял по онова време, не се излагай, не пиши за неща от които грам понятие си нямаш ...

Помня една любовна драма , на една моя учителка и любовника и, български турчин , казваше се Ален , изключително красив млад мъж , и като каза тръгвам към Турция и не се върна, тя се скъса от рев, остана тук беше си българка....

А имаше един турчин арматурист влюбен в тебе той тръгна ли си или си намери друг педал?

Свидетел съм на събитията. Те изиграха ключова роля за осъзнаването на бълг.турци. Какво беше преди събитията, тия хора в Б-я бяха по-турци от турците в Турция, това го демонстрираха навсякъде в обществото. Тия хора си мислеха, че трябва да обособят собствена държава в държавата. Тия хора заявяваха, лично съм го чувал от устата на бълг. теурчин, че Б-я не им е родина, тяхната родина била Турция. Заявяваха, нещо на турски, което не разбирах, но ми го преведоха " пръста ни дърпа " В голяма част най-вече мъжете имаше неприязън и към българите и към Б-я. Не е тайна че мислеха в Дели ормана, Лудогорието и Кържалийско,/ споменаваше се и Варна като административен център/ да се обособяват отделно.Истината не е тази която се афишира, нещата с бълг.турци бяха много по-сложни отколкото изглеждаха. След събитията, сега не е така, сега тия хора вече осъзнаха че не са турци, полека лека осъзнават че те се чеда на същите хора с които живеят в Б.я, както им го е казал навремето Мидхад паша. Този процес има огромен политически нюанс в Б-я за осъзнаването на бъл. турци, че не са турци, а български мюсюлмани, в огромната си част преобърнати във вярата по времето на османското владичиство в Б-я.

пробвай с Возбуждение. Родината им е Русия и искат да отделят България към Русия. Схващаш ли ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА или трябва да идвам да ти обяснявам с....2 праза?

Това което си написал е цитиране на комунисти от онова време!Само да ти кажа , че са пълни глупости!В България има няколко етноса , както има българи-мохамедани - т.е.помаци така има и турци има арменци еврей ,цигани татари и т.н. най многобройно (засега)е българското население....колко е българско спорен въпрос.Много злоба и завист има в хора като теб!Хората на Марс ще стъпят ...тоз злобен и говори пълни измислици ...чул не-дочул...селяндур!Пожелавам ти една подобна съдба на теб и твоето семейство!

Добър ход на бай Тошо но лошо планиран! Да трябваше да им смени имената и да им бутне джамиите ( както Ердоган направи от църква Джамия) но можеше да стане по тактично. Например да задължи новородените да се кръщават само с християнски имена и щяха да го приемат. А те накараха дъртия Хасан да стане Христо! Освен това голяма част от тези турчеещи се българи открито са работили за чужди служби и интереси а това е наказуемо във всяка държава. Дори в момента ако Турция влезе в България тези турчеещи се българи ще отидат да се бият на страната на Турция?! Затова е по добре да бъдат изселени. Както се знае като са минали границата много от тях са разбрали кал са се преебали и са искали да се връщат!! Да не говорим че такива преселения е имало в двете посоки още преди 1944 но за тях не се говори. А малкото християни българи останали в Турция или са насилствено конвертирани в исляма или са избити!

Тодор Живков е най - великия българин в третата българска държава. Полкон!

Трагедия и срам са комунистите!

То и ти си срам и позор ама живееш ама ти позволяват да живееш в България.

В началото бях за "Възродителния процес", особено след онези атентати. Тогава все още бях в казармата в Крумовград и поделението ни накраха да "пазим" една тълпа. Цитирам какво ни казаха: "Ако някой мръдне настрани, стреляйте на месо." А имаше жени и деца. Слава Богу, не се наложи да изпълняваме заповедите. Тогава разбрах, че просто режимът си е търсил изкупителна жертва.

И тогава реши да приемеш исляма и да сложиш феса

Това беше единственото смислено действие по време на мракобесния комунизъм.

Тук е мястото да се отрази и годишнината от атентата на гара Буново във вагон за майки с деца , а Вие отразихте кръглата годишнина на атентатора , почетен председател на една партия управлявала с всички останали никога не била в опозиция .

Като е било толкова убаво по соца, защо са избягали тия 360 000? Това не са 2-3000..

Ако е било толкова хубаво в САЩ, защо до 1960г някъде ако негър се качи при бели са щели да го утрепят? Защо се хвалят американците с един негър, участвал на олимпиада в Третия Райх и спечелил 4 ли златни медала на бягания. И според него Хитлер му е помахал за поздрав, а президента Рузвелт е отказал да се срещне с него, че е в предизборна кампания и ще се възприеме лошо.

а сега при Демокрацията що избягаха 2 - 3 милиона? Значи сега е много по-лошо.

Демокрация с генерали с партийни книжки, които се кланят на путлер няма как да стане. А ти от коя западна прогнила държава ги пишеш тези коментари?

Кой ти каза че там горе чакало нещо хубаво бе бунак?! В България са имали безплатно образование и здравеопазване и достъпни жилища а там са видели дебелия край и ревяха да се връщат

Само бабите носеха шалвари и забрадки

Но да прекръстват ходжите и да бутат гробищата …

Ако се поинтересуваш ще видиш че в Турция християните са не само преименувани а насилствено ислямизирани и ако откажат изселвани с отнемане на имотите или избивани!

Очевидно е имало някаква външна намеса с която са се борили, но за която не се говори. Навсякъде Живков говори за български мюсюлмани. В интервю каза, че Демирел (премиер на Турция) му е казал, че в България турци няма, а българи мохамедани. То и Турция е създадена едва 1923г. или 45 години и месеци след освобождението ни от османско робство. Дори основателят на Турция Ататюрк е сниман в еничарско облекло. Родата му е от Солунско и част идва от регион с българи мохамедани. Турците дори визуално са много различни от българите - трапецовидни нагоре чела, бабуни и мутации на ъглите на веждите. Макар и между тези в Анадола и в Европа да се отличавали. Конфликта става след няколко изцепки. Като например два български милиционера отиват да съобщят в кметство на село, където са заклани. Естествено милицията се дига да издирва убийците. Но там дигат да протестират и напред бутат жените и децата, докато онези се крият. От изстрели в земята да ги разкарат е имало ударени от рикоширали куршуми, което изкарват стреляне по тях. Любопитното е, че познавам германка живееща тук. 3 пъти поред отива в посолство да си обновява паспорта и 3 пъти поред се връща с друго име наложено от посолството, а не по нейна воля. Първо и вкарват четвърто кръщелно име. После и махат фамилното. После не можело -ова, а трябвало да е като на мъжа -ов. Фактът е факт. Немците и направиха 3 възродителни процеса. ;) Само че за такива неща нито дума.

Поправка: Махат не фамилното, а бащиното.

Комунистите посрамиха народа ни

Мен ме е повече срам от теб.

Чето за нас от тука, там е само Диарбекир. ....На Босфора ли да ни турят?!

От край съм където има много български турци. Не е вярно, че сме ги гонили. Те сами си казваха, че не ги е страх от българите, а от техните. Истината е, че имаха прекалено много привилегии, все били онеправдани за нещо си. Беше ми писнало да се учат с нас и да не знаят български език. Родени и израснали в България малка част от тях говорят чист български език. За тях все Туркията е родината. За такива не трябва да има милост. Щом живееш в една страна трябва да си лоялен към нея, а не очите ти да гледат все към другата, която те манипулира.

бе и аз съм от южна България! От Хасковско по. точно! И го преживях това! И това дето разправяш, че никой не ги е гонил! Еми ЛЪЖЕШ "малко"! Та така!

Да живее БКП! Единственият гарант за единството на България!

Само дето от Москва наредиха ДС да измести БКП. Така и стана.

Точно от Москва ли го наредиха това, или от Брюксел. Има една книга "Изповедта на един икономически килър". Прочети я и всичко ще ти стане ясно.

цялата тая работа бе предхождана от опити за сепаритизъм и не само това но непрекъснатата пропоганда идваща от Турция и от САЩ, Радио Свободна Европа, Дойче веле и т.н. за това че Турция си иска нейните хора. Тетористичните актове доведоха до крутите мерки!! Накрая БКП ги пусна свободно да отидат в Турция като им издадоха паспорти на така наречените етнически турци! Накрая се оказа че тяхната "родина" не ги иска!! А тия които ги прибра, ги захвърли в Диарбекира и остров Кипър!! В този момент Турция пускаше само хора с образование!! Та толкова, проста трябваше да им дадат паспортите преди това и да им дадат право на избор. Грешка бе със смяната на имената!!

значи те дето отидоха в Турция извадиха късмет! при това само 350000 не за друго ами после когато 1991г отвориха границите на България и 2 000 000 Българи не турци напуснаха държавата! При това без никой да ги гони! И тия 2 милиона Българи напуснаха държавата в рамките на 5-6 години! Те напуснаха България понеже тука беше мноооого добре! Всичко си имахме и коли и дрехи и ядене и пиене и всичко абе от пиле мляко бе! И затова тия 2 милиона Българи напуснаха да идат на запад да видят какво е мизерия и нямане и глад! Мдам! И да ви кажа никой ама никой не отиде в рашистан! Всичките отидоха на запад! И пак да ви кажа почти никой не се и върна! Та такива ми ти неща от близката история!

Нямаме добри новини от Русия и от фронта, нито Путин се е изхождал днес, затова извадихме вонящата мумия от нафталина.

Новините от Русия са много добри! И от фронта, и икономическите.

Не спира укролюби, сороси, геюве, траверси и т.н. с бг гражданство да воюват в Укрия. Аз лично дори бих им помогнал за това. Защо обаче те искат да накарат тези дето не искат, те да воюват и да плащат за техния кеф?

щото така работи демокрацията .. тия дето са повече взимат решенията ... бегай в евроазия ... там ще те свикнат бързо да изпълняваш заповеди и да не се чудиш

За това не се провеждат референдуми, за да се види кои са повечето. Пример - скоро в Германия повечето ще са мюсюлмани и ще си имат шерият.

Дали сте повеч, ще ви преброим като тръгнете към Укрия да воювате. Така се брои най-точно. Не с платени коментари по форумите. Нито с избори с организирани малцинства, на които не гласуват над 60 % от имащите право на глас. Съберете се да тръгвате към Укрия, та да ви изброиме. Иначе не ми прави опити за подмяна на демокрация с болшевизъм.

Време е ЗА ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ.......НА ВСИЧКИ РАШИСТКИ РОБИ И ПОДЛОГИ НА НАЦИСТА ПУТИН. ДА СИ СЪБИРАТ ДИСАГИТЕ И ДА СЕ ПРЪЖДОСВАТ ОТ БЪЛГАРИЯ ВЗЕМАЙКИ ПЪРВИЯ САМОЛЕТ ЗА МОСКВА......ВЪН, НАРОДА НЕ ВИ ОБИЧА НЕ ВИ ПОНАСЯ,ОТВРАТИТЕЛНИ, ГНУСНИ, ДОЛНИ ПАРАЗИТИ, ОМИТАЙТЕ СЕ.....

Смешник! Ние можем да си спретнем ,,партизанско движение,,. Други отидоха натам и оставиха леша си край...Старинград.

смяна на имената ... пак иновативни в фашистките приоми. ... как пък в османската империя за 500 години не са се сетили да сменят имената на Христо и Васил. Как пък в СССР не са го направили. Как пък толкова беше важно с това да се занимават точно в последната година на комунистическия режим.

Мехмедчо не си прав чоджум

Ужаст, трагедия. Това освен че е противоконституционно, е и неморално, да изгониж български граждани от родината им. Срам ме е, че ставало в България. Предполагам, че е било по заповед на Москва, но и това не е оправдание.

на имената която комунистите по време на възродителният процес подготвяха на времето бе на основата на архиви от църквата относно произхода на българомохамеданите приели исляма насилствено.....за незнаещите Одрин е бил заселен с българи още преди инвазията на османофашистите......повечето отхтези така наречени "турци" са наследници на БЪЛГАРИ-ЕНИЧАРИ......ФАКТ КОМУНИСТИТЕ ПОНЕЖЕ СА ЗЛОБНИ И ЗОМБИРАНИ СИ ИЗИГРАХА ЛОШО КАРТИТЕ.....НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА......

Велик политик беше бай Тошо ! За съжаление в момента България прилича на турска провинция. Във всеки град има по две джамии, новини на турски по националната телевизия всеки ден, в половин българия жените ходят забрадени и забулени ... Скоро ДПС ще стане първа политическа сила и тогава дупе да ни е яко !!!

Не случайно, КОНСТИТУЦИЯТА забранява ЕТНИЧЕСКИТЕ партии, ама кой ли я спазва.

глей ся българи турци гърци и евреи 500 години живяха в мир и имаше достойни българи като христо ботев и васил левски. ... днес в резултат на агресивност, тъп национализъм, културна изолация нивото е мунчо президент. бай ти Тошо е удобния слуга на Сталинската банда организирал избиването на 2730 достойни българи избрани от българския народ.

Бегай на гей парада, 500 години клане, геноцид и варващина.

Време е ЗА ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ.......НА ВСИЧКИ ОРАНАЛНОПОДАТЛИВИ НПО-РОБИ И ПОДЛОГИ НА НА НАЦИСТА СОРОС ДА СИ СЪБИРАТ ДИСАГИТЕ И ДА СЕ ПРЪЖДОСВАТ ОТ БЪЛГАРИЯ......ВЪН НАРОДА НЕПВИ ОБИЧА НЕ ВИ ПОНАСЯ,ОТВРАТИТЕЛНИ,ГНУСНИ,ДОЛНИ ПАРАЗИТИ,ОМИТАЙТЕ СЕ.....

е етнически ром. Превърна България в Южна Романия. С Чаушеско - севернором - искаха да направят Балканите първата Ромска империя.

Разпродадоха квото имат. Подаряваха за жълти стотинки животните крави овце само и само да има кой да ги гледа. Отидоха видяха че там филиите не сас мед и масло и като се върнаха си ги поискаха обратно. Прост народ лесен за манипулиране. Имам приятели родителите им са образовани и през ума не им е минавало да ходят в Турция по онова време.

да ти се изредим както ти се изредиха на паркинга за тирове в Холандия навремето Рошко Щерев

Време е да организираме екскурзия на всички с руски паспорти.

Заедно с всички с турски и канадски паспорти.

За тези с канадски паспорти има избори.. Гласувай! Качи Кирчо и Кокорчо на Титаник! Спаси България!

Първо откъде са се взели турците в България - по време на обединителните войни в Анадола на османците срещу гермияните и караманите, чиято аристокрация след разгрома им от османците(с активното съдействие на сръбската конница между другото) е разселена в североизточна България - политики на Османската империя по миграция на турско население в Родопите и Североизточна България и в големите градове - наличието на големи маси богомили в Родопите, които приемат исляма(в Босна и Херцеговина също) - след 1396 - наличието на политики по преселение на кавказки мюсюлмани в Османската империя и бягство на кримските татари след разгрома им от Екатерина Велика - политики по помюсюлманчване поради наличието на по-добри условия, примерно спестяват си джизята и отношението като към гяури При всички опити е било куц опит да се пресече опита на ЦРУ да използва мюсюлманската диаспора в България за разцепление на южния фланг на Варшавския договор, по удачно е било да се увеличат стимулите за изселване на мюсюлманите в Турция, каквато политика е съществувала отпреди доста дълго време, хахаха, наглосаксонските интриги не са от вчера демек, хахаха

В Родопите са чисти ислямизирани българи. Рипат хора и надуват гайдите. Единствените тюрки в България са в Разградско(Делиормана) където през 1830 г Русия преселва КРИМСКИ ТАТАРИФа на тяхно място изселва стотици хиляди българи. На които назначава за митрополит най-мразеният българин Евгений Вулгарис. Създателя на Доктрината Мегали Елада. Днешна Гърция. Новорусия е БЪЛГАРИЯ! Кавказките черкези получават Илирик - затова има днес Албания. Втора КАВКАЗКА АЛБАНИЯ. АДЫГЕЯ. Повечето села в Западна Македония са ЧЕРКЕЗКИ.

Забрана за влизане на руски туристи в Норвегия влезе в сила от днес по разпореждане на правителството на страната, което обяви този ход миналата седмица.Време е и ние.

Много добре го е казал Тодор Живков. Днес важи същото за руснаците и русоробите в България. Г-н Путин, отворете границата за всички в България, които искат да живеят във фашистка Русия!

Време е да организираме екскурзия на всички с руски паспорти.

И какво ти е направила майката на Ристю Иванов, че искаш да я гониш жената?

Но първо всички с канадски и турски паспорти.

Г-жа Митрофанова, отворете границата с Русия!

Другарят Живков закъсня с 1-2 години, щеше да го изсели всичките, ако не бяха еничарите дето го свалиха от власт.

Да не обиждаш Товарищите ЧАВДАРЦИ извършили преврата срещу Комарджията от Говедарци. Чавдареца ГЕНЕРАЛ на БНА Добри Джуров извърши преврата, блядь.

Много добре си го е казъл бай Тошо.

Време е да организираме голяма екскурзия за руснаците, руските граждани и комуниситите в Сибир.

Ама първо на всички с канадско и турско гражданство.

И какво ти е направила майката на Ристю Иванов, че искаш да я гониш жената?

Помня добре това време. Имах близки приятели български мюсюлмани. Беше страшна трагедия!

Български мюсюлмани, с майчин език турски, в шалвари и фесове. Хайде няма нужда.

им ги сложиха на Девети1944г. Виж в тубата как са облечени помаците в Гърция и на какъв език пеят, Засранец!

Коментари - 35 години от изявлението на Тодор Живков, дало началото на "Голямата екскурзия" | Днес.dir.bg

35 години от изявлението на Тодор Живков, дало началото на "Голямата екскурзия"

От 3 юни до 21 август 1989 г., когато българската граница с Турция е отворена, повече от 360 000 български граждани от турски произход напускат страната

Обратно в новината

Коментари - 35 години от изявлението на Тодор Живков, дало началото на "Голямата екскурзия" | Днес.dir.bg

Коментари

Истината, а тя е че ход на цялата тази операциа ,даде москва. Оттам идваха нарежданията които Живков изпълняваше . Москалите никога не са се отказвали да се настанят в Северна Добруджа и това се надяваха да стане след опразването на тази територия.

Турци е гражданство а не народност! Както съветски граждани, римски граждани, американски граждани. Право на гражданство в многонационална държава. Турци не значи тюрки. Родопчани са българи по кръв, българи по Вяра(рипат хора и надуват гайди в народни носии), мюсулмани по религия(така фиктивно, както българите са гръкославни). Единствените тюрки са в Разградско, кримски татари преселени от Русия през 1830г. На тяхно място са изселени стотици хиляди българи за да я има Новорусия. Четете Георги Раковски: Руската убийствена политика спрямо българите. Турския премиер Митхат паша(помак) дава интервю на френски вестник, че в България след 2878г НЯМА ТУРЦИ(освен Разградско). Той свидетелства, че мохамеданите са ислямизирани българи. Силна икономически държава ще кара всеки, независимо от религия, Вяра, пол, самосъзнание да се гордее че е гражданин на България. Голямата Екскурзия не бе само за половин милион мохамедани а и за ДВА МИЛИОНА криптоправославни. Днес сестроят Български училища и Черкви в САЩ, Австралия, Германия. И за това не са виновни помаците!!!!!

сте ги понаписали тия работи... ама според приетите от НС закони масовото получаване на задгранични паспорти от всички български граждани трябваше да започне през Септември месец, са кой и как забърка кашата с изселническата кампания, и защо турците започнаха да получават паспортите си предварително, може би ще разберем след 100-на години, и то ако получим достъп до турските архиви за да видим дали ставащото у нас е свързано и със събитията във Фергана, тогава част от СССР, щото преди да почне поредната вълна от възродителния процес, междувпрочем започнат още от цар Фердинанд, друг турчин, президентът им Кенан Еврен, беше на гости на Живков и тогава той си каза че в България турци няма, дори радио Свободна Европа" си призна че Турция е дала индулгенция на Живков, още преди да почне 6-та, или беше 7-та, вълна от преименуване на българските граждани с арабски имена, като тогава покрай турците смениха имената и на останалите у нас кумани и татари , като тази наистина беше най-кървавата, и до днес никой не знае колко хора са били убити и от едните и от другите участници в тези събития, едно че турците наистина не се натискаха да напуснат страната, но бяха принуждавани и от българките власти и от турските емисари, щото имаше и такива които просто не щяха, и второ тогавшния предтеча на ДПС се опитваше да открадне оръжие от военните и милицията, което да използва по време на "мирните" си протести, но сега всеки пропагандира само онази част от Историята която не го злепоствя;)

И как са били принуждавани след като половината се върнаха след няколко месеца доброволно и намериха имотите, работните си места запазени и продължиха живота си в България без никакви проблеми. Дори кампанията по тютюна продължи. Истината е, че легендите за обетования запад (поне в Турция) се оказаха пълен кьорфишек а и самата турска държава не ги искаше и изобщо не беше подготвена за изселници. Освен това това население им трябваше в България като бъдеща 5 та колона на турските служби и иелекторат на бъдещото ДПС както и стана.

ма с откраднатите от милиционерите пистолети разни хора, някои от които после се оказаха "репресирани" от властта основатели на ДПС, наобикаляха тези дето не щяха да напускат уредения си живот че да ходят да гонят Михаля, то и за туй съм написал че сега всеки гледа да си попремълчи по нещичко, особено за убитите от турци турци или пък за странно нароилите се точно по това пиромани, пиромани дето на български знаят само как се казва кибрит;)

кога ще организираме екскурзия за всички с руски паспорти?

В село Осетеново, Карловско, турци и българи живеят от време оно в мир и разбирателство. Мохамеданите в селото са изключително чисти и работливи хора. В селото има малка джамийка, има и християнски параклис. Много китно място.

Години по-късно ходих на море в Анталия и там имаше един възрастен турчин който работеше в хотела. Поиска да му дам нещо българско, все едно какво. Аз намерих един стар вестник в колата и му го дадох. Човека се разплака. Никога няма да го забравя това. Много им липсва България.

Що не питате някой турчин дето се е изселил дали е доволен . Там ги имаха за роби и хора втора ръка. Плюс това тежка езикова бариера, защото се оказа, че говорят неразбираем архаичен турски език. Знам го от познати турци

+++++

Като цяло срамен епизод от съвременната ни история, но в интерес на историческата обективност, редно е да се споменава, че смяната на имената на мохамеданите у нас, както преди, така и по време на комунизма, е рефлексия на турския закон за фамилните имена от 1934 г., когато всички със или без фамилно име, трябва да си изберат турско такова, независимо от етническата си принадлежност. А да не забравяме и разорението на тракийските българи, които така и не са били компенсирани за репресиите и заграбените имоти.

Насила хубост не става гласи турска поговорка,...Ами не стана.До смяната на имената турците си бяха добри съседи с българитеу после духовете се разбуниха.Първия секретар на БКП в Кърджали тогава Георги Петров, за разлика от ЦК знаеше местния манталитет и отказа смяната на имената, трябваше първо него да сменят с Георги Танев,парашутист от София.

Именно т.нар.възродителен процес е причината за серията от бомбени атентати, в които загиват деца и жени и способстват падането на комунизма и създаването на ДПС. Къде е във всичко това дълновизма незнам?

Ами ако четеш книги и блогове платени от Сорос сигурно е така

Жив свидетел съм на събитията бе, тъпанар.

Атентати има мноооого преди възродителния процес. Още от освобождението насам действат турски емисари в България и върви пропаганда сред това население. Първи полк. Сенклер (британски агент) организира башибозушки банди веднага след Сан-стефанския договор. Прз цялата история на новата българска държава - царска, социалистическа и "демократична" тази активност не е спирала. Съществуват множество доклади още преди 1944 година за атентати, саботажи, палежи, банди и разбойници. Същото продължава и през социалистическия период. Има няколко спогодби за изселване между България и Турция още от 50 те години. През 1973 се случва т. нар. Корнишка република. (много преди възродителия процес за сведение на соросоидната паплач). За сведение на "очевидците" т.нар. голяма екскурзия е в по-голяма степен стремеж на това население да премине в т.нар "Запад" (на Турция се гледаше като част от запада) и се случва 6 години след преименуването когато нещата бяха отдавна утихнали. Отдавна е доказано, че атентатите в Пловдив, Сливен, гара Буново и др. са дело на саботажни групи финансирани от турските служби. Политическата цел на екскурзията беше да се отговори на обвиненията в западната преса, че България потъква човешки права и едновременно с това да се освободи от население което би могло да се използва за антибългарска пропаганда. Да не се забравя, че половината екскурзианти се върнаха обратно в рамките на няколко месеца а имотите паспортите, работните им места и пенсиите бяха запазени. И до днес изселниците получават български пенсии и са запазили много добри спомени от живота си в България. И накрая като етап във войната срещу българската държава беше създадено ДПС като за незаконната му регистрация за първите избори лично лобират и заплашват американското и британскито посолства и поставят като условие. За любознатлените изследването в книгата "ДПС в светлина и сянка".

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

През Балканската война в Македония, рамо до рамо се бият ТУРСКИ и БЪЛГАРСКИ хайдути. За Свобода от Сърбия и Гърция. Гугъл е пълен със снимки. ДПС е проект на Кремъл. Затова Тодар Живкав бе поставен пред свършен факт от КГБ. Номера с "етническите проблеми" в Болгария нестана, за даима регионален конфликт на Балканите в полза на СССР-Русия. Само преди години бяха подобни опити в Македония, Черна гора и Хърватско С високо стърчащите ушина ФСБ. Сценарият в КГБ(ФСБ) е винаги един и същ - КРОКУС.

Много умен човек е бил Тато, човек който се грижеше първо за народа си и родината а после за съседните на нас държави. Не като тези престъпници и нацисти, продажници който се настаниха в правителството.

беше боклук! като всеки комунист и член на бкп!

Сега е екстра ще те управляват турци и цигани след Боко и киро

Според някои източници Бай Тошо е имал нещо като "План 2000", т.е. неща, които е трябвало да се постигнат до 2000-ната година. Едното е било ликвидирането на турското малцинство - чрез конвертиране или изселване, няма значение. Другото е било АЕЦ "Белене". С втората АЕЦ България е щяла да стане енергийното сърце на Източна Европа за десетилетия напред. Трето - 9-милионното бебе. Населението на България е трябвало да стане 9 милиона души (очевидно без турците). За съжаление, криворазбраната "Перестройка" на Горбачов слага край на всички тези планове. А след 1989 всички знаем какво стройтелство падна. Така че, това ще си останат едни мечти от едно време, което модерните ни политици много държат да забравим. Колкото до самия "Възродителен процес", когато нещо толкова консервативно като ислямските общности се сблъска с нещо толкова безкомпромисно като комунистическата власт, съвсем естествено е сблъсъкът да бъде особено силен и със сигурност да има жертви. Всички знаем за прословутите атентати, както и за момиченцето прегазено от БТР. Но колко знаят за палежите на жито и земеделсла продукция. Колко знаят за призивите за отцепване от България. Колко знаем за организираните паравоенни групи в Родопите. Така че, както се случва и в други държави, мосюлманския етнос у нас е една заредена бомба и България винаги е била на един фитил разстояние от Косовския сценарии. И съвсем не случайно, всяка втора приказка на една любима на всички парламентарно представена партия е "Ние сме гарант за етническия мир!". Което преведено означава "Ако не получим каквото искаме, ще запалим фитила!". И това ще продължава докато не се намерят политици, които да не се страхуват да хванат бомбата и да я изхвърлят през прозореца.

Абе точно така е но да не забравяме че Сорос налива милиони както и турското посолство в медиите за да изкара черното бяло.

Бай ти Тошо не е имал планове. Бай ти Тошо изпълняваше каквото му нареди Мацква.

ХАхахахахахахахахахахахахахаха "- Главното в тях е, че на всеки български гражданин се дава възможност да пътува, където поиска, в която и да е част на света, да влиза непосредствено в съприкосновение с най-доброто, което е създала цивилизацията на нашата планета." И кога е било това? Щото аз друго си спомням. За да отидеш на гости на роднини в някое село или град, дето е на по-малко от 50-на км от границата ти трябваше разрешение. така наречения открит лист. За да излезеш от България, ти трябваше изходна виза. Дори и да ти дадат изходна виза, не се допускаше семейства да пътуват заедно. Винаги едно дете или родител оставаха тук.

Абе ти си спомняш много избирателно или си много прост! А я си спомни за диверсионните групи които са минавали границата и са правели саботажи на наша територия!! То за всяко нещо си има причина друг е въпросът че не всичко е решавано по най добрия начин но поне комунистите се бореха за България за традициите и корените на българите и искаха тази нация да се развива конкурентно доколкото и терените на големите позволяват. Но приматите знаят само че не можело да се пътува лесно че имало ограничения, то щото сега като няма граница и минава куцо и сакато като през турски гробища и е супер, природата се съсипва с бясно темпове, българите на територията прогресивно намаляват, управляват ни от посолствата и кое викаш не му е хубавото :))

Верно ли? Не знам как това, че не пускаха бай Иван и чичо Пешо да пътуват извън страната или да отидат да видят майките и бащите си в някое Кюстендилско или Петричко село например, е спирало диверсионните групи да влизат в България, ама ти сигурно ще ми обясниш. А и нали сме имали велика армия дето са ни пазели границата "онези години"? Как така са влизали диверсионни групи да правят зулуми?

Охлюв, природата ни през соца беше много по - съсипана отсега. Чети, ако изобщо можеш!

Пич, определено не си живял по онова време, не се излагай, не пиши за неща от които грам понятие си нямаш ...

Помня една любовна драма , на една моя учителка и любовника и, български турчин , казваше се Ален , изключително красив млад мъж , и като каза тръгвам към Турция и не се върна, тя се скъса от рев, остана тук беше си българка....

А имаше един турчин арматурист влюбен в тебе той тръгна ли си или си намери друг педал?

Свидетел съм на събитията. Те изиграха ключова роля за осъзнаването на бълг.турци. Какво беше преди събитията, тия хора в Б-я бяха по-турци от турците в Турция, това го демонстрираха навсякъде в обществото. Тия хора си мислеха, че трябва да обособят собствена държава в държавата. Тия хора заявяваха, лично съм го чувал от устата на бълг. теурчин, че Б-я не им е родина, тяхната родина била Турция. Заявяваха, нещо на турски, което не разбирах, но ми го преведоха " пръста ни дърпа " В голяма част най-вече мъжете имаше неприязън и към българите и към Б-я. Не е тайна че мислеха в Дели ормана, Лудогорието и Кържалийско,/ споменаваше се и Варна като административен център/ да се обособяват отделно.Истината не е тази която се афишира, нещата с бълг.турци бяха много по-сложни отколкото изглеждаха. След събитията, сега не е така, сега тия хора вече осъзнаха че не са турци, полека лека осъзнават че те се чеда на същите хора с които живеят в Б.я, както им го е казал навремето Мидхад паша. Този процес има огромен политически нюанс в Б-я за осъзнаването на бъл. турци, че не са турци, а български мюсюлмани, в огромната си част преобърнати във вярата по времето на османското владичиство в Б-я.

пробвай с Возбуждение. Родината им е Русия и искат да отделят България към Русия. Схващаш ли ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА или трябва да идвам да ти обяснявам с....2 праза?

Това което си написал е цитиране на комунисти от онова време!Само да ти кажа , че са пълни глупости!В България има няколко етноса , както има българи-мохамедани - т.е.помаци така има и турци има арменци еврей ,цигани татари и т.н. най многобройно (засега)е българското население....колко е българско спорен въпрос.Много злоба и завист има в хора като теб!Хората на Марс ще стъпят ...тоз злобен и говори пълни измислици ...чул не-дочул...селяндур!Пожелавам ти една подобна съдба на теб и твоето семейство!

Добър ход на бай Тошо но лошо планиран! Да трябваше да им смени имената и да им бутне джамиите ( както Ердоган направи от църква Джамия) но можеше да стане по тактично. Например да задължи новородените да се кръщават само с християнски имена и щяха да го приемат. А те накараха дъртия Хасан да стане Христо! Освен това голяма част от тези турчеещи се българи открито са работили за чужди служби и интереси а това е наказуемо във всяка държава. Дори в момента ако Турция влезе в България тези турчеещи се българи ще отидат да се бият на страната на Турция?! Затова е по добре да бъдат изселени. Както се знае като са минали границата много от тях са разбрали кал са се преебали и са искали да се връщат!! Да не говорим че такива преселения е имало в двете посоки още преди 1944 но за тях не се говори. А малкото християни българи останали в Турция или са насилствено конвертирани в исляма или са избити!

Тодор Живков е най - великия българин в третата българска държава. Полкон!

Трагедия и срам са комунистите!

То и ти си срам и позор ама живееш ама ти позволяват да живееш в България.

В началото бях за "Възродителния процес", особено след онези атентати. Тогава все още бях в казармата в Крумовград и поделението ни накраха да "пазим" една тълпа. Цитирам какво ни казаха: "Ако някой мръдне настрани, стреляйте на месо." А имаше жени и деца. Слава Богу, не се наложи да изпълняваме заповедите. Тогава разбрах, че просто режимът си е търсил изкупителна жертва.

И тогава реши да приемеш исляма и да сложиш феса

Това беше единственото смислено действие по време на мракобесния комунизъм.

Тук е мястото да се отрази и годишнината от атентата на гара Буново във вагон за майки с деца , а Вие отразихте кръглата годишнина на атентатора , почетен председател на една партия управлявала с всички останали никога не била в опозиция .

Като е било толкова убаво по соца, защо са избягали тия 360 000? Това не са 2-3000..

Ако е било толкова хубаво в САЩ, защо до 1960г някъде ако негър се качи при бели са щели да го утрепят? Защо се хвалят американците с един негър, участвал на олимпиада в Третия Райх и спечелил 4 ли златни медала на бягания. И според него Хитлер му е помахал за поздрав, а президента Рузвелт е отказал да се срещне с него, че е в предизборна кампания и ще се възприеме лошо.

а сега при Демокрацията що избягаха 2 - 3 милиона? Значи сега е много по-лошо.

Демокрация с генерали с партийни книжки, които се кланят на путлер няма как да стане. А ти от коя западна прогнила държава ги пишеш тези коментари?

Кой ти каза че там горе чакало нещо хубаво бе бунак?! В България са имали безплатно образование и здравеопазване и достъпни жилища а там са видели дебелия край и ревяха да се връщат

Само бабите носеха шалвари и забрадки

Но да прекръстват ходжите и да бутат гробищата …

Ако се поинтересуваш ще видиш че в Турция християните са не само преименувани а насилствено ислямизирани и ако откажат изселвани с отнемане на имотите или избивани!

Очевидно е имало някаква външна намеса с която са се борили, но за която не се говори. Навсякъде Живков говори за български мюсюлмани. В интервю каза, че Демирел (премиер на Турция) му е казал, че в България турци няма, а българи мохамедани. То и Турция е създадена едва 1923г. или 45 години и месеци след освобождението ни от османско робство. Дори основателят на Турция Ататюрк е сниман в еничарско облекло. Родата му е от Солунско и част идва от регион с българи мохамедани. Турците дори визуално са много различни от българите - трапецовидни нагоре чела, бабуни и мутации на ъглите на веждите. Макар и между тези в Анадола и в Европа да се отличавали. Конфликта става след няколко изцепки. Като например два български милиционера отиват да съобщят в кметство на село, където са заклани. Естествено милицията се дига да издирва убийците. Но там дигат да протестират и напред бутат жените и децата, докато онези се крият. От изстрели в земята да ги разкарат е имало ударени от рикоширали куршуми, което изкарват стреляне по тях. Любопитното е, че познавам германка живееща тук. 3 пъти поред отива в посолство да си обновява паспорта и 3 пъти поред се връща с друго име наложено от посолството, а не по нейна воля. Първо и вкарват четвърто кръщелно име. После и махат фамилното. После не можело -ова, а трябвало да е като на мъжа -ов. Фактът е факт. Немците и направиха 3 възродителни процеса. ;) Само че за такива неща нито дума.

Поправка: Махат не фамилното, а бащиното.

Комунистите посрамиха народа ни

Мен ме е повече срам от теб.

Чето за нас от тука, там е само Диарбекир. ....На Босфора ли да ни турят?!

От край съм където има много български турци. Не е вярно, че сме ги гонили. Те сами си казваха, че не ги е страх от българите, а от техните. Истината е, че имаха прекалено много привилегии, все били онеправдани за нещо си. Беше ми писнало да се учат с нас и да не знаят български език. Родени и израснали в България малка част от тях говорят чист български език. За тях все Туркията е родината. За такива не трябва да има милост. Щом живееш в една страна трябва да си лоялен към нея, а не очите ти да гледат все към другата, която те манипулира.

бе и аз съм от южна България! От Хасковско по. точно! И го преживях това! И това дето разправяш, че никой не ги е гонил! Еми ЛЪЖЕШ "малко"! Та така!

Да живее БКП! Единственият гарант за единството на България!

Само дето от Москва наредиха ДС да измести БКП. Така и стана.

Точно от Москва ли го наредиха това, или от Брюксел. Има една книга "Изповедта на един икономически килър". Прочети я и всичко ще ти стане ясно.

цялата тая работа бе предхождана от опити за сепаритизъм и не само това но непрекъснатата пропоганда идваща от Турция и от САЩ, Радио Свободна Европа, Дойче веле и т.н. за това че Турция си иска нейните хора. Тетористичните актове доведоха до крутите мерки!! Накрая БКП ги пусна свободно да отидат в Турция като им издадоха паспорти на така наречените етнически турци! Накрая се оказа че тяхната "родина" не ги иска!! А тия които ги прибра, ги захвърли в Диарбекира и остров Кипър!! В този момент Турция пускаше само хора с образование!! Та толкова, проста трябваше да им дадат паспортите преди това и да им дадат право на избор. Грешка бе със смяната на имената!!

значи те дето отидоха в Турция извадиха късмет! при това само 350000 не за друго ами после когато 1991г отвориха границите на България и 2 000 000 Българи не турци напуснаха държавата! При това без никой да ги гони! И тия 2 милиона Българи напуснаха държавата в рамките на 5-6 години! Те напуснаха България понеже тука беше мноооого добре! Всичко си имахме и коли и дрехи и ядене и пиене и всичко абе от пиле мляко бе! И затова тия 2 милиона Българи напуснаха да идат на запад да видят какво е мизерия и нямане и глад! Мдам! И да ви кажа никой ама никой не отиде в рашистан! Всичките отидоха на запад! И пак да ви кажа почти никой не се и върна! Та такива ми ти неща от близката история!

Нямаме добри новини от Русия и от фронта, нито Путин се е изхождал днес, затова извадихме вонящата мумия от нафталина.