Служебният премиер Димитър Главчев се ангажира в най-кратки срокове пострадалите от наводненията през 2022 г. в Карловско да получат "възможните средства в рамките на бюджета". Той обаче уточни, че няма как да бъдат изплатени 38 милиона лева, колкото е поискал кметът на Карлово Емил Кабаиванов. 

В най-кратък срок междуведомствената комисия за възстановяване на карловските села, пострадали от наводненията преди две години, ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета и в рамките на това, че в момента на власт е служебен кабинет, чиято основна задача е организирането на честни и прозрачни избори, заяви Главчев. Той говори пред журналисти преди церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". 

Днес кметове и жители от Карловско излязоха на пореден протест. "Запознат съм с исканията им. Проблемите са отпреди две години. Отчетите за изразходваните досега 24 млн. са пристигнали на 28 май. Областният управител трябва да изрази становище, а след това междуведомствената комисия ще се събере. Няма как обаче да са 38 милиона", категоричен бе Главчев. 

По-рано Емил Кабаиванов заяви пред "Фокус", че търпението на хората и на кметовете се изчерпа. "Година и половина след тежкото природно бедствие, невиждано през последното десетилетие на територията на България, ние сме получили едва 20% от необходимото финансиране, за да можем да изградим разрушеното от природната стихия. Средствата, които ние искаме повече от половин година са, 38 000 520 лв. на базата на проекти с разрешение за строеж, на базата на процедури по Закона за обществени поръчки и сключени договори с изпълнители", каза кметът на Карлово. 

По думите му протестът днес е предупредителен, но дават срок от 15 дни междуведомствената комисия да се събере, да отпусне тези средства. "Нищо друго не искаме - само средствата. Другата работа ние сме си я свършили. Ако това не стане, протестът ни преминава в безсрочен. Ние няма да отстъпим, защото това означава да обречем на тежък живот и безизходица повече от 10-хилядно население", категоричен бе Кабаиванов.

Премиерът Главчев присъства на церемонията в АЕЦ „Козлодуй” по повод внедряването на алтернативен тип гориво в Пети блок на централата

Снимка: БТА

Извън темата за средствата за карловските села, Главчев коментира и дали се очаква промяна в цената на тока. Според него няма да има драстична такава, тъй като са обсъдени стратегии, чрез които да се избегне това дупката във Фонда за енергийна сигурност да повлияе на сметките на домакинствата.

Той коментира и проблемите на централната жп гара в София, където вчера се удариха пътнически влак и маневрен локомотив и пострадаха 12 души. "Проблемите сигурно са големи, но са инфраструктурни. В този сблъсък проблемът е, че на машиниста му е прилошало. Не е коректно от този случай да заключаваме за проблемите на гарата", заяви служебният премиер".