„Не мисля, че това е тема от национално значение. Няма данни, че неговото престъпление е свързано със службата му. То е извършено много преди той да заеме този пост. Аз не мисля, че кражба, макар и на 50 хиляди долара, от преди 10 години наистина е престъпление с национално значение”, каза Велчев, цитиран от "Фокус".

По повод факта, че обществото разбира едва сега няколкото водени досъдебни производства срещу Харизанов, той обясни, че прокуратурата не е информационна агенция.

Главният прокурор обаче потвърди думите на Харизанов, че свидетелството му за съдимост е чисто. След като стана ясно, че той има влязла в сила присъда от 2005 г., министърът на земеделието Мирослав Найденов изпрати документа в прокуратурата, за да се установи дали не е фалшифициран.
"Г-н Харизанов е реабилитиран и затова има свидетелство за съдимост. „След определен срок от време, лицето се води неосъждано. Така е с всички граждани, не само с него. Факт е, че той е осъжан, но се води юридически неосъждан”, поясни днес Борис Велчев.

Вчера самият ексшеф на "Напоителни системи" обясни, че присъдата му е заради "младежка глупост" - когато бил на 19 години и карал служебна кола, го блъснал друг шофьор, с който първо се договорили да му изплати щетите, но по-късно той завел дело, че е изнудван.

По повод обвинението за кражба на 50 000 долара от преди години, в което е уличен една сега заради открит пръстов отпечатък по трето разследване, Харизанов твърди, че има нещо нередно. По думите пръстови отпечатъци са му били взети още тогава и е минал на детектор на лъжата.
Във връзка с третото обвинение за него - за закана за убийство, също заяви, че е абсолютно неостнователно, от жена, която сама пускала свои провокативни снимки в интернет.



Борис Велчев коментира и думите на своя заместник Валери Първанов, който преди дни заяви, че прокуратурата сключва споразумения за условни присъди на шофьори убийци, защото в затворите няма места.
"Първанов допусна две грешки – той не прецени правилно нито аудиторията, нито аргументите си", заяви главният прокурор. Той обясни, че няма спор между прокуратурата и МВР по повод искането им да не се сключват такива споразумения. Велчев обаче изтъкна, че обвинението няма и законодателна инициатива.