Герт Вилдерс, известен с антиислямските си изказвания, произнесе пламенно слово, прозвучало повече като предизборна реч, на днешното съдебно заседание в Амстердам, където той е обвиняем за дискриминация и език на омразата, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Той нарече обвиненията срещу него "позор за Холандия, подигравка с нашето общество" и застъпи тезата, че те заплашват свободата на словото.

"Аз не съм расист. Всеки, който иска да ме накара да мълча, трябва първо да ме убие", каза Вилдерс, чиято антиимигрантска партия бележи бурен възход и е наравно в анкетите с управляващите сега консерватори на премиера Марк Рюте преди парламентарните избори, насрочени за 15 март.

Именно антиимигрантската реторика на Вилдерс стои в основата на неговата популярност, посочва Ройтерс.

Думите, заради които бе даден на съд, Вилдерс произнесе по време на предизборната кампания през 2014 г., когато настоя за "по-малко мароканци" в Холандия и бе бурно приветстван от множеството, пред което ги каза.

"Аз не съм расист и моите поддръжници също не са расисти, - каза той пред тричленното съдебно жури днес. - Аз говоря не само от свое име. Моят глас е гласът на мнозина. В името на всички тези холандски граждани ви призовавам да ме оправдаете, да ни оправдаете", пледира той.

"Аз съм сам днес пред вас, но не съм единственият подсъдим в този процес. Вие съдите милиони мъже и жени в Холандия", провикна се Вилдерс пред съда по време на половинчасовото си слово.

Визирайки предстоящите избори в различни страни в Европа, той добави, че "същото ще бъде доказано в Австрия и в Италия, а следващата година ще бъде доказано във Франция, Германия и, да, също и в Холандия".

Вчера прокурорът Вутер Бос призова съдиите да отхвърлят аргументите на адвокатите на Вилдерс, че осъждането на популярния депутат би тласнало Холандия "по хлъзгавия наклон на тоталитаризма".

Прокурорите настояват Вилдерс да плати глоба от 5000 евро, но не искат затворническа присъда.