Главният прокурор Сотир Цацаров обяви тази сутрин в ефира на Нова телевизия, че депутатът от ДПС ще бъде призован на разпит във връзка с твърденията на бившата съдийка Румяна Ченалова, че от него са зависели назначения на магистрати.

Няколко часа по-късно Пеевски коментира пред ПИК - единствената медия, пред която говори.

По повод думите на Ченалова за обвързаност между него и Цацаров, депутатът заяви, че е готов да се яви на разпит, ако така е казал главният прокурор.

"Ще се отзова на призоваването ми за пореден път в прокуратурата, защото спазвам законите. Но не ми е ясно какви са формалните основания да бъда викан точно аз по твърденията на Ченалова. Това ще бъде поредното ми призоваване. Вече бях викан многократно по сигнали и доноси на "Протестна мрежа", в които нямаше никакво основание", каза Пеевски.

Той подчерта, че е доволен, че след днешния ден станало ясно, че няма никакво влияние върху прокуратурата и цялата съдебна система, "както някои се опитваха да внушават".

"Ако имах такова влияние, нямаше да бъде единствената обществена личност, призовавана многократно на разпит от прокуратурата в последните години", добави медйният бос, който досега е викан два пъти официално в следствието.

Депутатът добави, че е доказано, че няма никакво влияние и върху съда, който освободил светкавично лицата, за които имало съмнение, че се готвят да го убият.

Ако имах такова влияние нямаше да бъде единствената обществена личност, призовавана многократно на разпит от прокуратурата в последните години", сподели Делян Пеевски.

"Наистина съм доволен, че напълно катастрофира митът за мое влияние в съдебната система. На всички граждани вече е ясно кой е кръгът, който е овладял българския съд и пише доноси, по които се изготвят доклади срещу България", каза в заключение Пеевски. 

На въпроси как си обяснява, че държавното обвинение не призовава вече трети ден Слави Трифонов, който отправил закани към собственика на Агенция ПИК Недялко Недялков и защо прокурорите не викат на разпит и собственика на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, срещу когото имало множество сигнали, депутатът отговори, че е скандално, че Слави Трифонов все още не е призован на разпит.

"Странно е, че прокуратурата не търси отговорност и на Прокопиев във връзка със сигналите, които са подавани срещу него от държавните институции. Искам да призова главният прокурор да мери с еднакъв аршин и да съди обективно", заяви още Делян Пеевски.