Това заяви пред Нова телевизия Бойко Рашков - председател на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства.

Изказването дойде дни, след като, по искане на прокуратурата, ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на бюрото Георги Гатев. Мотивите бяха, че известният юрист е ненадежден и не може да пази информация, тъй като я издавал на магистрати. Той обжалва решението.

"Според мен това се прави, за да може да се спре Бюрото за контрол на подслушването да осъществява правомощията си по закон, да се ограничи тази дейност, след като успя само за няколко години да ограничи използването на СРС в пъти", коментира днес Рашков=

Той подчерта, че това е единственият орган, който се занимава с "тази деликатна дейност".

По думите му до 2014 г. един от органите, които абсолютно безогледно са искали използването на СРС в пълно противоречие със закона, е била именно ДАНС. Имало сигнали за нерегламентирано подслушване на магистрати, политици и журналисти, дори с цел шантаж.

Рашков подчерта, че е потърсил главния прокурор Сотир Цацаров, за да обсъдят рестрикциите срещу Гатев, но той не се отзовал.

Рашков каза още, че Георги Гатев е уважаван юрист, който е унижен, а  съобщението на прокуратурата е "смехотворно" и написано от "начинаещ юрист".

"Ако съм главен прокурор, бих потърсил сметка, на този който го е написал", заяви Рашков.

Попитан дали вижда политическа протекция, той каза, че най-вероятно ДАНС и прокуратурата неслучайно участват заедно в една такава "игра".

"За мен е симптоматично това, че се посяга на представител на ДПС в Бюрото (Гатев беше избран от квотата на партията - б.р.)", каза той като посочи, че има предвид публикации от последните дни.

Някои медии съобщиха, че се подготвя ново разследване и дори арест на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

"Аз не бих се изненадал от абсолютно нищо, дори някой да образува производство срещу лидер от ДПС, което щяло да предизвика някакво недоволство, но аз не искам да въвличам Бюрото в тези коментари, то е независим орган", коментира още Бойко Рашков.

Преди дни той е дал критично интервю по темата пред един от големите столични вестници, но то не беше публикувано. Направиха го няколко електронни медии.