Законопроектът предвижда "всички кредитни учреждения в републиката да взимат данък върху депозитите": от 1 евро до 20 хиляди евро – в размер на 0,00%; за суми между 20 000 и 100 000 евро – в размер на 6,75%; за суми над 100 000 – в размер на 9,90%. В замяна всеки спестител може да получи акции или облигации на банките при условия, които ще бъдат определени с постановление на министъра на финансите.

Банкоматите в Кипър се зареждат, макар че банките остават затворени и днес, но максималната сума, която гражданите ще могат да теглят, е определена на 800 евро, съобщи ДПА. "Банкоматите се зареждат изцяло, но разбира се, лимитът, който може да бъде теглен, е 800 евро дневно на човек," каза пред агенцията служител на Банк ъв Сайпръс (Bank of Cyprus).

Пленарното заседание за приемане на законопроекта е насрочено за 18.00 часа местно и българско време. Според предварителните информации, правителството не разполага с достатъчно депутатски гласове за приемането на законопроекта, предаде БГНЕС, като се позова на РИА Новости.

Междувременно се разбра, че министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис днес ще замине за Москва, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Русия вчера остро възрази срещу решението на Кипър да наложи данък на депозитите в кипърските банки, което ще доведе до загуби от милиарди евро за руските инвеститори.

Русия (Газпромбанк) даже предложи да помогне за преструктуриране на кипърските банки, като в замяна, според информация на телевизия Сигма, получи достъп до въглеводородния кипърски шелф. Източник, близък до кипърския президент, посочи вчера, че президентът Анастасиадис няма намерение да обсъжда това предложение, тъй като иска решението на настоящия проблем да бъде намерено в рамките на ЕС.

Според кипърските медии основната цел на визитата на кипърския министър в Москва е да се обсъди заемът от 2,5 милиарда евро, който Русия предостави на Кипър през 2011 година при лихва от 4,5%. Целта на Сарис е да се опита да намали лихвата и да удължи срока на погасяване от 2016 до 2020 година.
Очаква се в замяна на това Москва да поиска подробности за руските милиардери, които имат сметки в кипърски банки.

В Кипър има почти 70 милиарда евро в депозити. Почти половината от тези средства са на чужденци, а за повечето се смята, че са руски. В края на миналата година руските банки са имали около 12 млрд. долара депозити в кипърските банки и корпоративни депозити за още около 19 млрд. долара, по данни на агенция  "Мудис",
предаде Ройтерс.