По-рано днес кипърската телевизия Сигма съобщи, че руската компания "Газпром" е предложила финансова помощ при преструктурирането на кипърските банки в замяна на достъп до въглеводородния кипърски шелф.
От Газпромбанк отказаха коментар.

В случай че кипърските власти се съгласят с предложението, Никозия ще може да се откаже от налагането на данък върху всички банкови депозити в замяна на заем от 10 милиарда евро в съответствие с кредитното споразумение с ЕС, отбелязва руската агенция, цитирана от БТА.
Кипърският парламент трябва да гласува законопроекта, който предвижда данък върху банковите депозити след шоковото решение на Еврогрупата. Гласуването беше предвидено за днес, но беше отложено за утре.

Телевизия Сигма посочва, че предложението, което било отправено снощи към кипърския президент Никос Анастасиадис, вероятно предвижда "съществен контрол на Газпром над газовите ресурси на Кипър". Източник, близък до кипърския президент, е посочил, че Анастасиадис няма намерение да обсъжда това предложение, тъй като иска решението на настоящия проблем да бъде намерено в рамките на ЕС.

Рано сутринта в събота финансовите министри от еврозоната се споразумяха с Кипър по дългоочаквания спасителен заем. В замяна на спасителния план от 10 милиарда евро международните кредитори поискаха от Кипър да въведе извънреден данък от 6,75 процента върху всички банкови депозити под 100 000 евро и данък от 9,9 процента върху депозити над този праг, което предизвика гнева на вложителите.

В Кипър има почти 70 милиарда евро в депозити. Почти половината от тези средства са на чужденци, а за повечето се смята, че са руски. В края на миналата година руските банки са имали около 12 млрд. долара депозити в кипърските банки и корпоративни депозити за още около 19 млрд. долара, по данни на агенция  "Мудис", предаде Ройтерс.
 
Това е над два пъти повече от размера на спасителния план, който бе многократно отлаган заради опасения от други държави-членки на ЕС, че близките бизнес и банкови връзки с Русия са превърнали Кипър в канал за пране на пари.

Според руския президент Владимир Путин евентуалният данък върху депозитите в кипърските банки е несправедлив, непрофесионален и опасен, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, цитирайки говорителя на държавния глава Дмитрий Песков. Днес сутринта Путин свика оперативно съвещание с ръководството на администрацията и съветници по икономическите въпроси.

Възможното въвеждане в Кипър на данък върху банковите депозити прилича като конфискуване на чужди пари, смята пък руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от Интерфакс, на която се позова "Фокус".

„Да си го кажем директно, това изглежда като конфискуване на чужди пари. Не зная кой е автор на идеята, но това изглежда именно така”, каза той на заседание на надзорния съвет на Внешикономбанк.
 
Заместник-министърът на финансите Сергей Шаталов посочи пред журналисти, че желанието на Кипър да получи допълнителни приходи е напълно разбираемо. По думите му такова решение няма да се хареса на руските бизнесмени. Шаталов отбеляза, че според различни източници има и вариант, при който да бъдат обложени само доходите от депозити. Този вариант въобще не е страшен, дори е справедлив, отбеляза той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Междувременно кипърските банки ще останат затворени до четвъртък, докатосе водят разговори по темата за банковите депозити. Това съобщи представител на Централната банка на Кипър на фона на опасенията за масово изтегляне на средства от клиентите заради планирания данък върху банковите депозити, предадоха световните агенции.