Това съобщиха в отделни изявления говорителят на МВНР Весела Чернева и военният министър Аню Ангелов, след като САЩ обяви, че при спецоперация на командоси той е бил убит в Пакистан.

На практика това означава по-строг контрол на достъпа в дипломатическите ни мисии, както и на пратките, пристигащи в тях, обясни Чернева, цитирана от КРОСС.
„Има и други мерки за сигурност, които са разписани в нормативните документи”, допълни Чернева, но не уточни какви са те.

По думите й засилените мерки за сигурност няма да се отрази особено на обслужването в посолствата. Нуждаещите се от помощта на българските дипломати зад граница ще минават единствено през по-строги проверки на входа.

Мерките за сигурност в Кабул и Кандахар в Афганистан са в следваща степен на готовност "Чарли плюс" и ще продължат в тази степен, съобразно обстановката, каза министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БТА. Той уточни, че в момента се правят оценки на ситуацията в рамките на операцията ISAF и едва след това ще се вземат конкретни решения.

САЩ и Великобритания също обявиха, че повишават мерките за сигурност в посолствата си по света.

По-рано днес организацията за международно полицейско сътрудничество Интерпол предупреди, че е възможна повишена терористична опасност след смъртта на Осама бин Ладен, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ликвидирането на ръководителя и вдъхновителя на Ал Кайда е акт на справедливо възмездие за многобройните жертви на екстремизма", заяви междувременно министърът на външните работи Николай Младенов в цитирано от ведомството съобщение.
"Днес стана ясно, че ужасните престъпления, чиито вдъхновител бе той, не са останали безнаказани. Тероризмът не прави разлика между националности, убеждения и религии. България си дава сметка, че този акт не означава незабавно слагане на край на международния тероризъм и ликвидиране на Ал Кайда. Страната ни ще продължава последователно да допринася в борбата с глобалния тероризъм, който може да бъде победен единствено чрез сплотените усилия на международната общност. На фона на извършващите се исторически промени в Близкия изток и Северна Африка от ключово значение е разкриването на несъстоятелността на религиозния фанатизъм и екстремизъм", пише още в изявлението.

Последна актуализация в 15.15 ч.