Това предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, цитирайки заключителната декларация от срещата на лидерите на страните от еврозоната.

Сред предвидените мерки за укрепване на общата бюджетна дисциплина на Европейския валутен съюз е приемане от всяка страна членка до края на 2012 г. на правила за балансиран бюджет, които въвеждат в законодателството Пакта за стабилност и растеж, за предпочитане на конституционно или еквивалентно ниво, се казва в заключителната декларация.

В средата на август Франция и Германия призоваха всички страни от еврозоната да се сдобият с правило, което налага вписване на ограничения на дълга и дефицита в конституцията. Подобен проект съществува в Германия от 2009 г.

Бюджетното златно правило е един от основните аргументи, използван от страните от еврозоната, за да докажат на пазарите, че са решени да се борят срещу бюджетните дефицити и да намалят задлъжнялостта си.

Сред основните изисквания е задължително спазване от страните на еврозоната на таван на бюджетния дефицит от 3 процента от БВП и таван на държавния дълг от 60 процента от БВП. И двете изисквания са вписани в Пакта за стабилност и растеж, но до момента те са нарушавани от редица държави в еврозоната.

Испания прие бюджетното златно правило през септември. В Италия правителството прие през септември да се въведе бюджетното златно правило. То трябва да бъде одобрено от парламента, което ще отнеме време като всяко друго изменение на конституцията.
В страните извън еврозоната Швейцария е приела такова правило, а Великобритания следваше принципите му между 1997 и 2007 г.

У нас ограничението за бюджетен дефицит до 2% от БВП, както и други фискални правила, бяха заложени в проект за промени в Закона за устройство на бюджета и на Конституцията.