Актуализацията бе гласувана от 13 депутати от управляващото мнозинство, петима от опозицията се въздържаха. Против нямаше.

Бюджетната актуализация залага дефицит за 2014 г. от 3.7%.

Мотивация за актуализация

"Внасяме законопроекта за актуализация на бюджета за 2014 г. само, за да отразим виждането си как трябва да се прави политика - честно, консервативно и пазейки, държавата като коректен платец", заяви финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му трудно е да защити проекта, защото не отразява нито едно от вижданията му за начина, по който трябва да се управляват публичните финанси. Министърът призна, че много му се иска да свали дефицита под 3%, но сега държавата трябва да бъде коректен платец (в случая към бизнеса).

Горанов заяви, че бюджетът за 2015 г. ще бъде с дефицит под или равен на 3 на сто от БВП, както изисква ЕС.

Министърът акцентира на "най-голямото неблагополучие по отношение на бюджета за 2014 г." - твърде оптимистично планираната приходна част на бюджета. Според него тя е могла да се изпълни, но това е изисквало сериозни усилия, което не се е състояло. Резултатът е над 1 млрд. и 60 млн. лв. по-малко приходи от предложеното (планираното).

Не можаха да се овладеят и проблемите в здравеопазването. Прие се Закон за МВР, финансово необезпечен, който разду разходите в системата на МВР, подчерта финансовият министър, коментирайки разходната част на бюджета.

Кой какво ще получи
с актуализацията

МВР - 125.7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014 година.

Министерството на труда и социалната политика-  50 млн. лева, от които 36 млн. лева за помощи за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане и 14 млн. лева за издръжка на дейностите.

Министерството на здравеопазването - 24.2 млн. лв за обезпечаването на необходимото финансиране на психиатричната помощ, хемодиализа, лечението на болни от ХИВ/СПИН, финансирането на спешната помощ, както и за финансово подпомагане на лечебни заведения за болнична помощ в отдалечени и труднодостъпни райони, в които липсата на здравни звена представлява сериозен риск за населението.

Министерството на регионалното развитие - 16.4 млн. лева, от които 13 млн. лева за зимно поддържане на Републиканската пътна мрежа и 3.4 млн. лева – дължими обезщетения по отчуждаване на имоти и разплащане на дейности по приоритетни инфраструктурни проекти.

Министерството на земеделието - 16.4 млн. лева за разплащане на сключени договори в частта на издръжката на Българската агенция по безопасност на храните – 5.4 млн. лева, Селскостопанска академия – 5 млн. лева, Изпълнителна агенция по горите – 4 млн. лева, и на Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури” – 2 млн. лева.

По бюджета на ВСС - 10 млн. лева за изплащане на възнагражденията на съдебни заседатели и за изплащане на дължими обезщетения по Кодекса на труда.

Министерство на правосъдието - 5 млн. лева, от които за правна помощ – 0.5 млн. лева, за издръжка на местата за лишаване от свобода на ГД „Изпълнение на наказанията” – 2.25 млн. лева, и за издръжка на Главна дирекция „Охрана” – обезпечаване на конвойната дейност и осигуряване на сигурността на магистратите – 2.25 млн. лева.

Вложителите в КТБ

Горанов смята за необходимо осигуряването на нужното финансиране за ФГВБ, така че държавата да гарантира, че в началото на декември всеки български гражданин, който е бил вложител в КТБ ще си получи достъп до средствата.

Има и текстове, които поправят някои несъвършенства на действащото законодателство и гарантират, че достъпът до средствата на вложителите в КТБ ще бъде гарантиран и те максимално бързо ще си получат средствата, каза Горанов.

По рано депутатите от временната бюджетна комисия гласуваха и актуализацията на бюджета на НЗОК.