Вчера правителството внесе в Народното събрание своето предложение поста да поеме досегашният зам.-министър на финансите Кирил Ананиев.

"Защо Бойко Борисов отсъства? Какви други по-важни задължения има премиерът от това да присъства, когато предлага нов министър, когато Народното събрание има въпроси във връзка с този ремонт на кабинета? Г-н Борисов да бъде задължен и така добър да дойде и да отговаря пред народните представители, а и пред цяла България", призова секретарят на ПГ на БСП Филип Попов преди гласуването, предаде „Фокус“.

От ГЕРБ обясниха, че премиерът ръководи Съвета по сигурност към Министерския съвет, който разглежда проект на актуализирана Стратегия за национална сигурност.

В парламента е вицепремиерът Томислав Дончев, който представи кандидатурата на Ананиев. Там са и повечето министри от кабинета.

"В какъв съвет по национална сигурност участва премиерът, след като министрите на отбраната и на вътрешните работи са тук?", попита обаче Попов и предложи заседанието на парламента да бъде прекъснато, докато Борисов дойде. Мнозинството отхвърли това предложение.

Тогава в атака влезе лично лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Това, което се случва, е ярък образ на управлението на ГЕРБ и на лицето на Бойко Борисов. Министър-председателят нарушава системно законите. Уважаеми г-н Дончев, вие с какво пълномощно представяте тук кандидата на здравен министър, след като Конституцията казва, че това го прави министър-председателят единствено?“, попита тя и подчерта, че предложението на Дончев е нелегитимно.

Нинова беше категорична, че Борисов е страхлив.

"Винаги, когато стане напечено, този човек се крие. Г-н Борисов, защо посочихте д-р Петров за министър, след като от март месец 2017 г. знаете, за проверката на Сметната палата и прокуратурата, че е сключвал договори, с които е облагодетелствал близките си хора? Г-н Борисов, защо приехте тази оставка и чии интерес обслужихте с нея? Ако тезата е, че д-р Петров е жертва на лобистки интереси, то вие чии интереси обслужихте като приехте тази оставка?“, обърна се задочно към него председателката на социалистите.

От ГЕРБ обаче отхвърлиха тези обвинения и заявиха, че това не е парламентарен контрол и премиерът не е задължен да присъства по Конституция.

Лично председателят на ПГ Цветан Цветанов пък защити Борисов, обръщайки се към Нинова:

"Да наричате премиера страхливец е смехотворно, вие не можете да дисциплинирате депутатите си, които обиждат българските граждани. Вие винаги, когато излизате от тази трибуна, можете да представите нещата толкова популистки и толкова неаргументирано, че винаги може да внесете определено внушение във вашата парламентарна група. Когато имате страх да взимате ясни политически решения за това дали един народен представител обижда българските граждани и нарича 80 % от тях дебили, това е страх.

Когато вие толерирате, ваши кандидати за народни представители в студиото да се отнасят с неуважение към хората, които са репресирани от комунизма, това е страх. Вие не можете да вземете никакво ясно решение, за да се разграничите от тези неща, които са неестествени“.

По думите му проф. Иво Христов е станал антиевропеец. Цветанов подчерта, че неотдавна други депутати от БСП са казали, че трябва да има референдум за НАТО и ЕС, което също определи като страх.

На това Нинова отвърна:

"Хайде да не си мерим смелостта - обяснете на Борисов, че освен политическата си сила, унижава парламента и съсипва правовата държава. Типичен е за вас този тон, но това е супер елементарна манипулация. Ако трябва да ви отговоря по този начин, ще ви кажа: с каква смелост взехте решението за Делян Добрев? Или с каква смелост взехте решение за Антон Тодоров?"

По-рано депутатът от левицата Жельо Бойчев коментира пред БНТ, че няма да подкрепят избора на Ананиев.

„12-ти министър на здравеопазването от ГЕРБ, 12-ти път гледаме един и същ филм. Не е въпросът кой ще е министърът, а каква политика ще следва той, има ли желание за реформи в здравеопазването и във волята на правителството и мнозинството в залата, което го подкрепя, да направи промени", каза Бойчев.

Той подчерта, че Кирил Ананиев е председател на Надзорния съвет на НЗОК и е имал възможност всичко, което искал като контрол и механизми в системата, да го направи.

Йордан Цонев от ДПС пък заяви:

„Кандидатурата на Кирил Ананиев е първата кандидатура на здравен министър с профил, който отговаря на вижданията на ДПС. От 2005 г. смятаме, че здравният министър, който трябва да промени системата и да проведе реформа, трябва да е икономист, в частност - финансист, с опит в управлението на здравните процеси. Няма обаче да го подкрепим, защото системата се нуждае и от политическа воля за реформа, а управляващите нямат такава".