Новото правителство на ГЕРБ ще бъде предложено за гласуване в пленарната зала в сряда, потвърди номинираният за енергиен министър Делян Добрев пред бТВ, който го обяви за камикадзе, защото няма да има ясен хоризонт за управление, дори да мине.

"Ние не правим търговия с депутати", каза още Добрев в отговор на въпрос откъде ще вземат гласове. 

Депутатът от ГЕРБ покани неколкократно ПП-ДБ поне частично, десетина души от групата им, да подкрепят кабинета на ГЕРБ, най-малкото защото общото между двете политически сили е стремежът ни към пълното приемане в Шенген и влизането в еврозоната.

"За нас са най-важни еврозоната и Шенген. Надявам се колегите да размислят и да ни подкрепят частично или да не участват в гласуването", отправи оферта Добрев към ПП-ДБ, които вече заявиха, че няма да застанат зад кабинет на ГЕРБ.

В името на подкрепата на ПП-ДБ номинираният за енергиен министър дори заяви, че е готов да се оттегли, ако от ПП-ДБ обещаят подкрепа, но пожелаят той да не влиза в кабинета. "Аз мога да съм министър мога и да не бъда, ако ме сменят до утре, няма да има никаква драма за мен", коментира Делян Добрев.

"Това е истински кабинет, който, ако утре мине, можем да се окажем камикадзета. Съгласили сме се да свършим определена работа, без да знаем колко време имаме да я свършим", каза още той с пояснението, че няма да знаят какъв хоризонт за действие имат, ако няма ясна политическа подкрепа и мнозинство зад тях. Добрев направи уговорката, че ако правителството не мине, то няма да е тяхна вината, че ще отидем за седми път на избори, а на партиите, които не са го подкрепили.

Номинираният за енергиен министър коментира, че е поканен за поста от лидера Бойко Борисов в отговор на въпрос за ролята на председателя на ДПС Делян Пеевски.

"На нас ни се е обаждал Борисов, не ни се е обаждал Пеевски", каза той. И обясни защо не искат да управляват само с ДПС. "Защото гласовете не стигат, те са 114, а най-добре е да бъде подкрепено не само от две партии. Няма проблем с ДПС, те станаха втора политическа сила. Търсим максимално широка подкрепа", обясни Добрев тезата на ГЕРБ, че няма да управляват само с движението.

Попитан кой е поканил Калин Стоянов, Добрев отвърна: "Кирил Петков" и направи препратка към предишното правителство с премиер Николай Денков.

Доказал съм, че съм евроатлантик със смяната на руското с американско гориво в АЕЦ, каза още депутатът от ГЕРБ. И добави към доказателствата предложението му да предоставим реакторите на "Белене" на Украйна и да спрем вноса на руски петрол.