"МВР като стил трябва да забрави превишаването на правомощията, които имат в една такава акция", заяви Борисов пред журналисти по повод случая със семейство Начкови от Мировяне, предаде "Фокус".

„Изпълниха моята воля, наказаха тежко участниците в тази акция. Надявам се, че министър Цветанов ме е разбрал правилно, че това не може да бъде стил и действие на МВР и че в подобен следващ случай действително трябва да си отидат и големи началници от министерството”, добави премиерът.
По повод коментарите, че той първо настоя за уволнения, но последваха наказания "порицание" и "мъмрене", той коментира, че е отстранен началникът на полицейското управление, който съответствал по ранг на директор на полицията в един областен град.

Борисов изтъкна, че се е срещнал с всички служители на МВР, които са участвали в акцията в Мировяне.
„Грубо превишаване на правата. Аз съм ги санкционирал многократно.  Има двама униформени полицаи - отиват и провеждат проверката. И с това се приключва цялото мероприятие”, каза още министър-председателят.

"Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, всеки ден, която се случва в тази държава. Президентът отговаря за процеси, за модели. Да, аз ще следя конкретни казуси, но в тяхното развитие, а не ден за ден", заяви на свой ред Росен Плевнелиев, след като вчера от СДС поискаха да заяви позицията си по темата за полицейското насилие.

„Радвам се, че изпълнителната власт вече взе мерки, радвам се, че има наказани. Надявам се от този конкретен случай в края на процеса да видим промяна на процедурите и начина, по който се адресират. Ще го кажа в прав текст – оценката на риска е важна, т.е. какъв е рискът за една акция. Аз като президент ще изчакам да видя всички действия, ще изчакам да видя промените в начина и нагласата на работа. Ако видя, че има подобрение, ще го кажа. Ако видя, че не се учим от големи и малки грешки и продължаваме по същия начин, пак ще го кажа”, добави държавният глава.

Междувременно темата бе обсъждана и в парламента. Опозицията настоя Бойко Борисов да дойде и да заяви пред депутатите, че държи на уволнения. Лидерът на ДСБ Иван Костов дори коментира, че очевидно премиерът не може да каже нищо на Цветан Цветанов.