Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов поиска от водещия пленарното заседание да покани министър-председателя Бойко Борисов да вземе отношение към "серията нарушения на човешките права и необясними развития, последвали действията на МВР", предаде БТА.
"Оставаме с впечатление, че държавата няма власт да реагира на тези случаи. Пернишкият рекет, свързан с отвличане и убийство (на Мирослава - б.р.), и последващо убийство на обвиняем или свидетел, така и не можем да разберем какъв, остава без разглеждане и днес от вътрешната комисия, а бяха обещавани действия от МВР. Абсолютно никакво развитие няма", възмути се Костов, цитиран от "Фокус".

По думите му издевателството над семейството в Мировяне било последвано от искане на оставки от премиера Бойко Борисов, а министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов взел "някакви административно-политически назначения, с което не реагира въобще". Трима МВР-шефове бяха наказани дисциплинарно заради случая.

"Оставаме с впечатление, че министър-председателят не може да разпореди каквото и да било на вътрешния министър. Бит е човек с електрошокова палка (ученикът в с. Скравена - б.р.), което означава, че насилието ескалира. Министърът на вътрешните работи обвини председателя на Съюза на съдиите г-жа Тодорова за връзка с организираната престъпност, без да покаже каквито и да било доказателства и по този начин нанася сериозен удар върху престижа както на МВР, така и на съюза”, каза още Костов.

Според него тези случаи може би се стремят да изтласкат на заден план други скандали или са изкуствено повдигнати, за да изместят предишните до изтощаване на общественото внимание.

"Искаме да видим министър-председателя в ролята си на човек, който идва и пред парламента заявява: „Аз искам оставките и ще ги постигна”. И като не постигна оставките от министъра на вътрешните работи, ние отдавна от Синята коалиция сме поискали оставката на този вътрешен министър. Да му вземе на него оставката и тази сага с тези скандали да приключат, защото в държавата се случват отвратителни неща”, коментира Костов.

Той призова главният прокурор да се самосезира по всеки един от тези случаи.

Парламентарната група на Коалиция за България предлага създаването на анкетна комисия специално за случая в Мировяне и за другите подобни, които не намират адекватна реакция от страна на управляващото мнозинство, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Божинов.

Необходимо е извършилите полицейско насилие, да получат адекватни наказания, а не просто порицание, обясни зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.
„В момента, в който носителят на политическата власт се разграничи от акта на насилието, то остава само в полето на полицейското насилие. Полицейско насилие, което се ползва с политическо покровителство се превръща в политическо насилие”, заяви Местан.

Той се обърна към премиера, че са необходими действия на изпълнителната власт за спешни и конкретни дела.

Вече се говори за политическо насилие и в тази връзка ще отида в българския парламент, за да обясня на тези, които днес излизат да говорят от трибуната тези несъстоятелни неща - за това как всъщност срещу мен лично се оказва политическо насилие, за да мога да осуетя правораздаването по едно конкретно дело и то от конкретен политик в българския парламент, коментира междувременно Цветанов Цветанов.
Той допълни, че дълго време не е имало политическа воля да се работи по групите за отвличания и поръчкови убийства, както и че по случая "Белнейски", ако е имало бързи действия и ясна политическа воля, разследването е щяло да приключи много по-бързо.

Никога в МВР не е имало разпореждане за полицейско насилие, винаги сме се ръководили от интересите на обществото и върховенството на закона, коментира вътрешният министър.
Отчита се като грешка на операцията в Мировяне включването на специална група от Столичната полиция, призна той.

"Колегите се ръководят само и единствено от интересите на обществото, върховенството на закона. Там, където будят допуснати подобни слабости и бъдат констатирани от извършените проверки, знаете, че сме безкомпромисни, бе категоричен министърът.