Политиците коментираха думите на вицепремиера Цветан Цветанов, който тази сутрин съобщи в телевизионно интервю, че премиерът Бойко Борисов е един от тримата кандидат-президенти, които ГЕРБ обсъжда.

От партията обаче все още не знаеха това.
"Изпълнителната комисия на ГЕРБ не е обсъждала предложения за кандидат-президент, в предизборния щаб на партията обаче може да са постъпвали номинации за Бойко Борисов от местните ни структури", коментира по-късно пред журналисти председателят на ПГ на партията Красимир Велчев, предаде БТА.

Самият премиер заяви на 3 март, че няма да се кандидатира за държавен глава.

"Когато Бойко Борисов стана министър-председател, пое много сериозни ангажименти пред избирателите – в това число да направи България средноевропейска държава. Коректното е да ги изпълни и тогава да се бори за който си иска пост, иначе това ми напомня бягство от тежестите на ролята на премиер", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от "Фокус".

"Преди време премиерът беше казал, че е много лесно да си министър-председател, защото има един телефон с копчета, натиска ги и министрите започват да действат. Важното е да има възможност да ги реализира. След известно време г-н Борисов каза, че толкова може, не знам дали, ако се номинира, няма да бъде потвърждение на тази негова фраза, защото всички виждаме, че нещата в страната отиват на зле и икономически и социално”, каза още бившият премиер.

Според него ГЕРБ нямат достатъчно силни фигури, които да имат подкрепа. „Единствено г-н Борисов има достатъчно симпатии от немалко българи. Но той, разбира се, трябва внимателно да помисли какво ще се случи с неговата политическа съдба, ако загуби президентските избори”, каза лидерът на социалистите.
По думите му, ако премиерът бъде избран за президент, тогава в ГЕРБ ще се изпобият различните лобита, което ще е край на партията.

За нас в ДПС не е никаква изненада, че Бойко Борисов е една от възможните кандидатури на ГЕРБ, коментира и Лютви Местан от ДПС. Според него е време за по-ясни послания от страна на управляващата партия, тъй като тяхната отговорност, свързана с президентския вот, е малко по-особена.

„Дори, когато чувахме категорични позиции на премиера, че няма да се кандидатира за президент, възможно е и днес да чуем подобни позиции от негова страна, никога не сме си правили илюзиите, че неговата кандидатура не е на дневен ред. Напротив, аз мисля, че кандидатурата на г-н Борисов е на дневен ред, но, уверявам ви, няма да чуете коментар от ДПС, преди окончателната номинация, защото ние няма да коментираме предположения”, заяви още заместникът на Ахмед Доган.

"Бойко Борисов е шансът на ГЕРБ да спечели изборите, но вариантът не е добър", коментира на свой ред съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, макар да уточни, че ще говори за кандидата на ГЕРБ за държавен глава, когато той бъде посочен официално.
Според лидера на ДСБ управляващата партия има два варианта, но и двата са лоши.
"Единият води до сигурна загуба на президентските избори - ако Борисов остане премиер. Вторият е Борисов да влезе на "Дондуков" 2 на бял кораб като президент с надеждата все пак белият кораб да остане в пристанището на ГЕРБ, да не отплува и да си състави каквото и да е било правителство след това. Това са все недобри възможности за ГЕРБ, какво те ще изберат предстои да стане ясно", изтъкна Костов.
Той отчете, че вече е започнало т.нар. нервничене преди изборите. Доказвало го изказването на Цветан Цветанов, в което той заяви още, че сините няма да застанат зад кандидата на ГЕРБ за президент на втори тур.
"Ние (СДС и ДСБ) призоваваме избирателите да дойдат на отворения предварителен вот, да посочат коя да е нашата кандидатура", апелира Костов.

"ГЕРБ е в патова ситуация и единственият разумен изход от тяхна страна е да пропуснат тези избори, а това може да бъде направено елегантно като подкрепят нашия кандидат", коментира на свой ред лидерът на СДС Мартин Димитров, съобщи БТА.
"Само така могат да запазят сегашното правителство. Не може да има правителство на ГЕРБ без Бойко Борисов да е премиер, тъй като именно той е обединил хората от партията и ги е вкарал в парламента. Ако той се кандидатира за президент и спечели, означава че се отива на предсрочни избори и всичко започва отначало", категоричен бе Димитров.