"Дай Боже всекиму през някоя и друга година да го спрягат като основен кандидат за президент. Аз останах да се занимавам с боклука на София, не станах президент, сега не виждам никакво основание да оставя най-отговорния пост в държавата, който носи най-много негативи и отговорности", заяви той по ТВ 7, цитиран от "Фокус".

Още преди няколко месеца той заяви, че партията ще издигне за кандидат-президент вътрешния министър Цветан Цветанов. След скандалите с неговите апартаменти и СРС-тата обаче, политически анализатори коментират, че едва ли той ще бъде избраникът на ГЕРБ. Само преди дни изследване показа, че над 60% от българите не искат следващият държавен глава да бъде от управляващата партия.
Днес премиерът заяви, че кандидатът ще бъде обявен през юни-юли.

Междувременно лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че ще се кандидатира за президент и ще продължи битката, докато България не бъде управлявана от националисти. Въпреки неотменната подкрепа, която партията му дава на ГЕРБ, Сидеров постави условия за нея - отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества и прокарване на няколко законопроекта, които защитават българския език на публични места и основните права на българското население, съобщи Дарик радио.
Сидеров заплаши, че ако до две седмици не бъдат свалени новините на турски език по БНТ, всеки ден активисти на партията ще протестират.
Той настоя и за регламентиране на доброволни отряди, които да охраняватэхората в райони, в които "вилнеят цигански банди".

В същото време синият лидер Мартин Димитров съобщи, че СДС и ДСБ ще се явят с общ кандидат на изборите, който тепърва ще се обсъжда.

Борисов говори и за ситуацията в страната.
"По-демократично управление от нашето не е имало. България в момента се стреми към по-бързо излизане от най-тежката финансова криза, която е удряла света. Имам две възможности - или да вдигна доходите, да фалирам държавата и да я направя като Гърция, или да стискам до край, за да направим магистралите и следващите, които дойдат, да имат една подредена държава", каза Борисов.
Той заяви още, че няма как доверието към ГЕРБ да не спада, защото това било обективно.

По повод националния празник премиерът заяви: "Не можем да забравим хилядите воини от други държави, които са помогнали, които са си дали живота. Но тук идва емоционалната признателност на българския народ към Русия. Когато съм говорил с други колеги, от САЩ, Европа, съм казвал, че тази емоционална връзка не може да бъде изтрита.

Той обаче изтъкна, че във всеки друг план България е абсолютно независима от Русия.
"И когато един газопровод е неизгоден или скъп, не се прави. Тук става дума за това, че основната тежест за освобождаването на България е изнесла Русия. Това е емоционалната връзка, това не бива да се забравя и не се забравя. Другото са политика, бизнес, интереси и руската страна не се сърди, когато поставяме нашите условия", каза още Борисов.

На въпрос от какво се срамува днес, той отговори: "Всички ние се срамуваме от предателството. На стената са ми и Ботев и Левски, те са направили толкова много и са си жертвали живота".

Днес в цялата страна се отбелязва националният празник, в София има редица ограничения на движението заради тържествата. Борисов присъства на част от тях заедно с президента Георги Първанов.

Последна актуализация в 16,40 ч.