Преди седмици той заяви, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде обявен през август. Това предизвика множество коментари от политически лидери, дори от президента, че тогава ще е твърде късно, като се има предвид, че изборите ще са през октомври.

Борисов обаче не се притесни от тези забележки и дори обяви, че му е забавно как се страхуват от него и "ще им гледа акъла до август-септември". Така той намекна, че може да отложи още обявяването на кандидата.
Преди дни пък министър-председателят заяви, че вече е намерил такъв човек, който ще е непартиен и известен, но отказа повече подробности.

Междувременно в медиите се появи непотвърдена информация, че е възможно този човек да е бившият президент от СДС Петър Стоянов, чийто брат Емил Стоянов е евродепутат от ГЕРБ. Експрезидентът обяви, че е огорчен от разцеплението в Синята коалиция, той може да дръпне част от гласовете на десните, ако се кандидатира за държавен глава, казват анонимно депутати, цитирани от в. "Стандарт".

Вицепремиерът Цветан Цветанов обаче отрече по-късно днес твърденията за Петър Стоянов. Министърът потвърди, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде добре известна в обществото личност, но отказа да коментира дали може да е някой от министрите, които не са членовена партията. Такъв е например Росен Плевнелив, макар той няколко пъти вече да заяви, че не иска да става държавен глава.

За София действително Йорданка Фандъкова е безспорният фаворит за кметския пост, каза още Цветан Цветанов, който е и председател на предизборния щаб на ГЕРБ.
„Това, което тя направи, тази нейна всеотдайност и консенсус, който успява да постигне, когато има някъде проблем, смятам, че това е един изключително добър педагог, защото знаете, че тя е била учител и директор, и в тази посока има много неограничени възможности, които може да развие”, коментира министърът, като уточни, че има и други варианти, които се обсъждат за кандидат- кмет на столицата.

Последна актуализация в 16,45 ч.