Бих желал да дам личното си мнение за вашето управление, г-н Борисов, но това е невъзможно, защото съм призван да оглавя надпартиен кабинет. Но мога да си позволя лична оценка за начина, по който върнахте властта. Показахте, че сте силен, а не силов политик.
Така Марин Райков се обърна към Бойко Борисов по време на церемонията по предаването на властта.
"Вие показахте, че демократичните принципи са стил на поведение и начин на мислене на българските политици и българската политическа класа", добави Райков.

Самият Борисов изтъкна, че правителството му е направило много и призна, че е допуснало и грешки. "Но затова Господ праща изпитанията, за да се поучат хората", добави той.

"В самото начало държа да кажа, че този екип ще бъде работлив, а не бъбрив. Екипът ще има комуникационна култура с медиите, но той трябва да бъде оставен да работи. Много разчитам на вашата подкрепа, на вашата независимост, както от властта, така и от други източници. Може да управляваме без парламент и собствен бюджет, но не може да управляваме без доверието на хората, вие, медиите, сте това, което една нация говори сама за себе си. Ако вие не ни помогнете, се страхувам, че това може да направи задачата ни още по-сложна", обърна се Райков и към журналистите.

Той подчерта, че ще държи на приемственост по отношение на направеното в инфраструктурата, археологията, култарата и области, в които са постигнати определени резултати.

"Ще стъпим върху закони, приети с ваше мнозинство, които дадоха възможност да направим първата крачка в обуздаването цената на тока. Ние ще изпълняваме бюджет, който вече е разписан. С този бюджет, приет, г-н Борисов, с ваше мнозинство, ще търсим резерви за един по-социален подход, за да очертаем една бъдеща политика на доходите, която няма да бъде нито безотговорна, нито популистка, но ще се опита да даде начален отговор на очакванията на хората", обърна се Райков отново към премиера в оставка.

Той бе категоричен, че екипът му няма да създаде предпоставки за срив, защото всяка авантюра ще бъде платена от най-уязвимите, а трябва да се мисли за тях.

Новите министри

Служебният премиер обяви, че вчера по негова молба президентът Росен Плевнелиев се е съгласил да му остави привилегията да представи сам своя екип. Държавният глава не обяви състава на кабинета, а списък с имената бе публикуван на официалния му сайт.

Вицепремиерите ще бъдат гръбнака на това правителство, декларира днес Райков.
"Изборът на Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие, е естествен. Нейната професионална биография минава през 13 години работа в държавната администрация. Деяна Костадинова ще бъде вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Нейната кандидатура беше най-високо оценена от експертите в труда и социалната политика. Илияна Цанова, вицепремиер и министър по управление на европейските средства. Това е един уникален инструмент за подкрепа на икономическия растеж в България", изтъкна той.

Райков представи и другата дама в кабинета си - ген. Петя Първанова, която става вътрешен министър.
"Не искам никой да се заблуждава. Тя не е човек, който може да бъде подценен. Изборът е по-скоро исторически – първата жена, която получава този уникален професионален шанс в МВР. Тя има изключителна биография", добави служебният премиер.

За новия финансов министър - Калин Христов, той заяви, че е щастлив, че финансовата стабилност е в ръцете на подуправител на БНБ. "Това е ключов човек в това правителство“, добави Райков.

Той представи и новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който е възпитаник на Харвард. Тясната му специалност е в областта на конкурентоспособността. Ще работим по темата за монополите изключително сериозно, подчерта Райков.

За Драгомир Йорданов - министър на правосъдието, той изтъкна, че е магистрат, но и обучаващ магистратите. "Едва ли може в този момент да има по-подходящ министър на правосъдието, който трябва да поддържа баланса между изпълнителната и съдебната власт – принципът, на който много държа", добави Райков.

За проф. Иван Станков - министър на земеделието и храните, служебният премиер изтъкна, че е уважаван сред чужди и сред свои и затова се залага на него в този изключително важен за ЕС ресор.

Новият транспортен министър - Кристиян Кръстев, бе представен с "респектиращия факт", че заема ключови позиции на изключително млада възраст.

Изненадващия избор на сеизмолога проф. Николай Милошев за министър на образованието бе мотивирано от Райков с това, че е изключително уважаван представител на академичната общност, който ще отговаря за стабилността на образованието.

За полк. проф. Николай Петров, който заема поста на здравен министър, служебният премиер изтъкна, че е уважаван представител на съсловието, затова е логичен избор.

Райков представи и новата позиция в кабинета - министър за развитие на електронното правителство. Това е изключително тежка и сложна задача, по която трябва да бъдат направени много неща. Трябва да ускорим този процес, каза той и изтъкна, че избраникът му Роман Василев е възпитаник на университета Цинхуа в Пекин и владее китайски и японски.

По думите на Райков доц. д-р Тодор Тагарев, министър на отбраната, е един от най-модерните експерти в областта на въоръжените сили у нас.

Юлиян Попов - министърът на околната среда и водите, е човек, когото познавам от доста време. Той идва от Лондон. Опитът му се простира далеч извън пределите на тясната специалност на това министерство. Той ще трябва да търси специфичния баланс между развитието и околната среда, каза още Райков.

За актьора Владимир Пенев, което сяда в креслото на министъра на културата, той каза, че е най-добрият избор поради своя висок интелект и артистичен талант.

"Петър Стойчев ще е министър на физическото възпитание и спорта. Няма нужда от аргументация, той е просто шампион. Като българин не мога да не се гордея с неговите постижения", представи Райков и последния член на екипа си.

Вижте снимки