В началото на днешното заседание председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че утре се очаква указ на Росен Плевнелиев за състава на Министерски съвет и депутатите трябва да имат готовност да гласуват кабинета като първа точка в петък. 

Днес следобяд държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер Бойко Борисов, посочен от най-голямата парламентарна група.

Преди това Плевнелиев започна консултации с последните две парламентарно представени партии - „БСП лява България” и ГЕРБ.

В 10.30 часа за разговори на "Дондуков 2" дойдоха представителите на БСП - председателят Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова и Ангел Найденов.
След срещата Миков заяви, че БСП категорично няма да подкрепи кабенет на ГЕРБ и РБ, но подчерта, че за страната е добре да бъде съставено правителство.

В 13.00 часа пък започна срещата с представители на ПГ на ГЕРБ - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

След края на консултациите в Гербова зала държавният глава връчи мандата на Бойко Борисов.

След получаването на мандата Борисов каза, че днес предстоят още преговори за съставяне на мнозинство в Народното събрание. Ако те не успеят, утре той ще върне мандата.

Сред 18-те министри РБ ще имат 6-има, АБВ вероятно един.

Правителството ще има трима вицепремиери: Меглена Кунева (РБ), Румяна Бъчварова и Томислав Дончев.

Вижте кои са най-вероятните министри

След приключването на преговорите за съставянето на кабинет между ГЕРБ и Реформаторския блок и определянето му за премиер, Бойко Борисов написа във Фейсбук: "Днес взех най-тежкото решение в живота си".

"Видях, че всички разбират с колко трудно начинание се захващаме. Обсъдихме различни варианти и заедно преценихме и плюсовете, и минусите за участието ни в Кабинет. Въпреки трудностите се обединихме, че това е единственият шанс да опитаме да стабилизираме държавата", сподели Борисов.
 
АНКЕТА: Одобрявате ли кабинет с премиер Борисов?