Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка от поста, като ще напусне и съдебната система. Молбата му да бъде освободен от поста ще бъде разгледана от Прокурорската колегия на заседанието ѝ в сряда, съобщава Lex.bg.

Радослав Димов беше избран за апелативен прокурор на София през септември 2019 г. Преди това той оглавяваше Софийската районна прокуратура.

Завършил е "Право" в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1999 г. и малко след това започва работа в Софийската районна прокуратура. От 2008 г. до 2017 г. е зам.-шеф на СРП, след което става и районен прокурор на София.

Името му беше замесено в скандала с групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса.

След убийството на Божанов гръцкият бизнесмен Анастасиос Дикос разказа пред "24 часа" как бизнесът на корабния магнат Джон Кустас е бил подложен на тормоз от хора, близки до Нотариуса. Дикос твърдеше, че Радослав Димов се е обадил на техния адвокат Александър Червеняков и му казал: "Във връзка с един проблем, който имаш с твои клиенти гърци, да се срещнем, за да видим как да го решим". Но такава среща била отказана.

Същевременно в доклад, представен на депутатите от временната парламентарна комисия, която трябваше да изясни всички факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в съдебната система на групата на Божанов, също се споменаваше името на Радослав Димов.

В тази връзка той поиска да бъде изслушан от Прокурорската колегия. Пред кадровиците апелативният прокурор на София заяви, че иска да изчисти името си предвид факта и че страда от болест, която не му дава много живот.

Той отрече както твърденията на гръцкия бизнесмен, така и да познава Мартин Божанов. Чувал е само, че е имотен измамник.

Радослав Димов беше изслушан и от временната парламентарна комисия, където потвърди, че не познава Нотариуса, но посочи, че е бил в ресторант "Осемте джуджета", защото кухнята била много добра и живеел наблизо. Той заяви, че не е виждал други магистрати в заведението.