Заради интензивния трафик, от години Русе се бори с километричните задръствания от тежкотоварни камиони в района на граничен пункт "Дунав мост". Отдавна се говори и за изграждане на фериботна връзка между Русе и Гюргево, която да облекчи движението в района.

Фериботната площадка на територията на Русе е завършена, но все още не работи. Причината е, че Румъния е закрила контролния пункт към фериботното пристанище към Гюргево, обясни областният управител на Русе Драгомир Драганов пред БНТ.

"Техният Министерски съвет е започнал процедура за узаконяването на контролния пункт. Има избран изпълнител за превоз и от българска, и от румънска страна", допълни той.

Терминалът в Русе е готов от близо две години и има необходимата инфраструктура, потвърди и.д. на пристанище Русе Ивайло Башалов.

"Единствено остава да се назначи персонал. Възможностите на фериботната връзка са около 240 товарни автомобила. Преходът между двата бряга е около 2 часа. Фериботната връзка ще е само за тежкотоварни автомобили", каза той.

През юли се очаква да започне и дългоочакваният основен ремонт на "Дунав мост".

"Дунав мост" тази година прави 70 години от пускането си. На денонощие през него минават над 3000 тежкотоварни автомобила в двете посоки. Основният ремонт би затруднил движението в едната посока.

Терминалът в Русе е готов от близо две години и има необходимата инфраструктура, потвърди и.д. на пристанище Русе Ивайло Башалов.

"Единствено остава да се назначи персонал. Възможностите на фериботната връзка са около 240 товарни автомобила. Преходът между двата бряга е около 2 часа. Фериботната връзка ще само за тежкотоварни автомобили", каза той.

През юли се очаква да започне и дългоочакваният основен ремонт на "Дунав мост".

"Дунав мост" тази година прави 70 години от пускането си. На денонощие през него минават над 3000 тежкотоварни автомобила в двете посоки. Основният ремонт би затруднил движението в едната посока. Затова усилията на областната управа са насочени към пускането на фериботната линия.

Утре ще бъде проведена среща с АПИ и Министерството на транспорта, които ще посочат изпълнителя на ремонта и ще се направи график за извършването му. В срещата ще участват и представители на румънските институции.

Междувременно - до 31 май продължава реорганизацията на движението по Дунав мост заради пореден спешен ремонт.