САЩ заявиха, че не са били в състояние, главно поради логистични причини, да откликнат на иранската молба за помощ след катастрофата на хеликоптер през уикенда, при която загина президентът Ебрахим Раиси, като Вашингтон изрази съболезнованията си, предаде Ройтерс.

Рядкото искане от страна на Иран, който смята, че САЩ и Израел за свои основни противници, беше оповестено от Държавния департамент на брифинг.

"Бяхме помолени за помощ от иранското правителство. Ние ясно им заявихме, че бихме предложили помощ, както бихме сторили в отговор на всяка молба от страна на чуждестранно правителство в подобна ситуация", заяви говорителят Матю Милър пред репортери.

"В крайна сметка, главно по логистични причини, не успяхме да предоставим тази помощ", каза Милър, без да уточнява.

Твърдолинейният президент на Иран Ебрахим Раиси, смятан за потенциален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, загина, след като неговият хеликоптер се разби при лошо време в планините близо до границата с Азербайджан.

Овъглените останки на хеликоптера, който се е разбил онзи ден и с който са пътували Раиси, външният министър Хосейн Амирабдолахиан и още шестима пътници и членове на екипажа, бяха открити вчера сутрин след продължило цяла нощ търсене при тежки метеорологични условия.

Върховният ирански лидер Али Хаменей, който притежава върховната власт и има последната дума по отношение на външната политика и ядрената програма на Иран, заяви, че първият вицепрезидент Мохамад Мохбер ще поеме поста на временен президент, съобщи официалната информационна агенция ИРНА.

"Обявявам петдневен държавен траур и поднасям съболезнованията си на скъпия ирански народ", се казва в изявление на Хаменей. Мохбер, както и Раиси, е смятан за близък до Хаменей.

Катастрофата се случва в момент на нарастващо недоволство в Иран във връзка с редица политически, социални и икономически кризи. Управляващите страната духовници са изправени пред натиск от страна на международната общност заради спорната ядрена програма на Техеран и задълбочаването на военните му връзки с Русия по време на войната в Украйна.

Откакто съюзникът на Иран "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, предизвиквайки израелската ответна офанзива в Газа, в целия Близък изток избухнаха конфликти, в които участват групировки, свързани с Иран.

Дългогодишната "война в сянка" между Иран и Израел стана открита миналия месец с размяна на удари с дронове и ракети. Израелски представител, пожелал анонимност, заяви пред Ройтерс, че Израел не е замесен в катастрофата.

Съгласно конституцията на Ислямската република нови президентски избори трябва да се проведат в рамките на 50 дни.

Всеки кандидат трябва първо да бъде проверен от Съвета на пазителите - твърдолинейна надзорна институция, която често е дисквалифицирала дори видни консервативни и умерени държавници, което означава, че цялостната насока на иранската политика едва ли ще се промени, отбелязва Ройтерс.

Привърженици на правителството се събраха в джамиите и на площадите, за да се помолят за Раиси, но повечето магазини останаха отворени и властите не положиха особени усилия да прекъснат обикновения живот, съобщи Ройтерс.

"Той беше трудолюбив президент. Наследството му ще пребъде, докато сме живи", казва Мохамед Хосейн Зараби, 28-годишен член на доброволната религиозна милиция "Басидж" в свещения шиитски град Кум.

Но други иранци не показаха особена скръб.

"На кого му пука. Един твърдолинеен политик умира, друг поема властта и нещастието ни продължава", казва 47-годишният Реза, собственик на магазин в централния пустинен град Язд, който не съобщава пълното си име, опасявайки се от репресии. "Твърде заети сме с икономически и социални проблеми, за да се тревожим за подобни новини", допълни той.

Кадри от иранската държавна телевизия показаха отломки, разпръснати по обгърнат в мъгла склон, а отделни снимки от ИРНА показаха служители на Червения полумесец, които носят покрито тяло на носилка. Всички, които са били на борда на хеликоптера, са загинали, заяви по-рано пред Ройтерс високопоставен ирански служител.

Заместник-министърът на външните работи Али Багери Кани е назначен за изпълняващ длъжността министър на външните работи след смъртта на Амирабдолахиан, съобщи ИРНА.

Държавните медии съобщиха, че снимки от мястото на инцидента показват, че хеликоптерът "Бел 212", произведен в САЩ, се е забил в планински връх, но засега няма официални данни за причината за катастрофата. Сред загиналите са също губернаторът на провинция Източен Азербайджан и високопоставен имам от град Табриз.

Иран беше основен купувач на хеликоптери "Бел" по времето на подкрепяния от САЩ шах преди Ислямската революция от 1979 г., въпреки че точният произход на разбилия се самолет не е ясен. Заради наложените от десетилетия санкции Иран не може да се снабдява с части или да модернизира летателните си апарати.

Хеликоптерът е паднал в района на Варзекан, северно от Табриз, докато Раиси се е връщал от официално посещение на границата с Азербайджан, в северозападната част на Иран, за откриването на язовира "Киз-Каласи" - съвместен проект.

Откакто встъпи в длъжност, 63-годишният Раиси нареди затягане на законите за морала, ръководи кърваво потушаване на антиправителствените протести и оказва силен натиск в ядрените преговори със световните сили.

В двойната политическа система на Иран, разделена между духовенството и правителството, 85-годишният ментор на Раиси - Хаменей, върховен лидер от 1989 г. насам, е този, който има право да взема решения по всички важни политики.

Победата на Раиси на стриктно контролираните избори през 2021 г. постави всички клонове на властта в ръцете на хардлайнерите след осем години, през които президентският пост се заемаше от прагматика Хасан Рохани и беше сключена ядрена сделка със световните сили, включително Вашингтон.

Възможно е обаче авторитетът на Раиси да е бил подкопан от масовите протести срещу управлението на духовенството след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини в ареста на моралната полиция, както и от неуспеха да даде тласък на икономиката на Иран, скована от западните санкции.

Въпреки че в непрозрачната иранска политика Раиси, шиитски духовник от среден ранг, нищо не е предрешено, той беше смятан за водещ кандидат за наследник на Хаменей.

"В момента няма друг кандидат с подобна платформа и затова президентските избори в Иран, независимо от техния развой, ще бъдат първият решаващ фактор за това какво ще последва", каза Вали Насър, преподавател по близкоизточни изследвания и международни отношения в университета "Джонс Хопкинс".

Съболезнователни послания заваляха от съседите и съюзниците на Иран в региона, включително от лидерите на Саудитска Арабия, Сирия, Египет, Обединените арабски емирства, Катар, Йордания, Ирак и Пакистан.

Руският президент Владимир Путин нарече Раиси "истински приятел на Русия". От Кремъл съобщиха, че той е разговарял с Мохбер по телефона и двамата са подчертали "общите си намерения да продължат да укрепват руско-иранското сътрудничество".

Индийският министър-председател Нарендра Моди заяви, че е " силно шокиран и натъжен".

САЩ изразиха съболезнованията си в изявление на Държавния департамент. "Потвърждаваме подкрепата си за иранския народ и борбата му за човешки права и основни свободи", се казва още в съобщението.

Подкрепяната от Иран групировка "Хамас", която се сражава с израелските сили в Газа с подкрепата на Техеран, излезе с изявление, в което изрази съчувствие към иранския народ за "тази огромна загуба".

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" и бунтовниците хуси в Йемен също направиха изявления, в които възхвалиха Раиси.