Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като взе участие на кръгла маса „Управленска програма в сектор Обществен ред и сигурност“, цитиран от „Фокус“ и БТА.

Той за пореден път предрече парламентарни избори на 5-6 месеца, както и възможност служебният кабинет на Огнян Герджикков да остане да управлява по-дълго. Причината е, че имало антагонизъм, себеотричане, раздори като гледал листите на ДПС и на повечето формации.

Не съм гадател и не мога да кажа. Но това, което виждам и чувам е, че много трудно след изборите може да се седне на една маса да постигне дори и това крепко съгласие, което постигнахме с ПФ, РБ и АБВ.

С ПФ можем да седнем на масата, защото имаме и добри практики. Днес и благодарих в една от темите. След изборите – да видим кой как ще се представи
“, коментира Борисов.

Той отговори и за листите на партията, в които имало действително нови лица, за разлика от "новите" на БСП, някои които познавал от 25 години. Той обаче призна, че и в неговата партия са се поддали на "всеобщата лудост" и имало включени певци, артисти, спортисти.

За ревизията, която направи служебното правителство на кабинета „Борисов 2“, лидерът на ГЕРБ коментира, че според него Огнян Герджиков се е постарал максимално бързо в рамките на възможностите, които има да каже, че опасенията и приказките на БСП в тази посока са неверни.

Просто нямаше как да им обслужи интереса. Не го направи. Това, което се изнася като информация е, че за много от нещата и ние сме спирали поръчки или сме сезирали. Така че мисля и тази тема е много шум за нищо“, допълни бившият премиер.

Вчера Нинова казала, че успяла да удари темелите на ГЕРБ - строителството и еврофондовете. Те не са на ГЕРБ, а на хората, каза още лидерът на ГЕРБ.

Той попита, къде са темелите на БСП, за да ги удари там.

Те обаче нямат едно направено нещо. Кой темел да атакуваме? Какво да им атакуваш? Атакува се високото, плодното дърво. Кметове нямат, каза Борисов.

Говоренето против НАТО

Целенасочено в България ЕС и НАТО се превръщат в клише, в организации, които, ако си против тях и не се съобразяваш с тях, се оказа ползотворно от политическа гледна точка. Да говориш срещу канцлера Меркел, те прави /в твоите очи само/ горд, каза пред участниците в кръглата маса лидерът на ГЕРБ, цитиран и от БТА.

Борисов отново се заяде с БСП за подкрепата на служебното правителство за разполагане на кораби на НАТО в Черно море.

"Те дори не знаят какво са подписвали в НАТО. Помня, когато държаха камерите си пред МС и парламента да ни питат за флотилията, за предното разполагане. Има една приказка – не си пожелавай жената на ближния, да не стане твоя“, коментира Борисов.

Същата реплика той използва и след втория тур на президентските избори.

По думите му това е правителство на БСП и трябва да носи отговорност за решенията му, включително и за корабите на НАТО.

Какво пита Каракачанов президента за корабите >>


Когато казваш, че си спечелил президентските избори, а президентът е назначил служебно правителство, то чие е? 1 плюс 1 плюс 1 е 3, добави експремиерът.

Според Борисов с експертите и възможностите на ГЕРБ всичко, което е било необходимо, ЕК е направила за България.

„Ще дойде време, в което много бързо ще се убедим в неспособността на другите. За радост и двамата кандидати за канцлери (на Германия - Ангела Меркел и Мартин Шулц - б.р.) са ни изключително добри приятели“, каза още Бойко Борисов.

Машинното гласуване

На въпрос дали допуска касиране на изборите заради машинния вот, Бойко Борисов отговори: „Уплашиха се, че може да им излезе далаверата за машините наяве. Буквално се уплашиха. Два дни си я презентираха далаверата много усилено всички, които ходиха по метрото и напред-назад“.

Попитан дали има предвид Реформаторския блок, лидерът на ГЕРБ отговори с: „Който е“.

„Как ще я вземат обществената поръчка като всички я наблюдават“, добави още той.