Според предварителна информация ЕК смята, че промените в съдебната система, свързани с назначенията и повишенията на магистрати, все още не дават очакваните резултати. Комисията препоръчва промени в системата за избор на Висшия съдебен съвет, което би повишило неговата прозрачност. В следващите месеци от Брюксел очакват "убедителни резултати" и в борбата с организираната престъпност и корупцията, за да може да бъде отчетен напредък в доклада през лятото, когато ще бъдат обобщени постиженията за петте години от въвеждането на механизма за сътрудничество и оценка.

По повод липсата на констатация за политическа воля в страната ни Борисов коментира тази сутрин пред БНТ, че "това е технически доклад, а не политически", за да пише, че правителството няма воля за борба с корупцията, предаде БГНЕС. Той смята, че "няма как да излезем от този механизъм, защото при всеки опит да тръгнем нагоре, някой ни дърпа надолу".
Министър-председателят призова всички власти "да се стегнат и да си свършат работата".

"Приказките, които българи изговарят за държавата си в Брюксел и в Страсбург, всичко това се отразява в доклада. При тези писания, които изпращат НПО, не може да има добър доклад. Нашата вина е ясна, на предишните е ясна. Но се надявам до юли да се обединим като нация и да направим така, че да имаме добър доклад", каза по-късно пред журналисти в МС Борисов, цитиран от "Фокус".

Той упрекна директно опозицията. "Когато от сутрин до вечер ходят там да оправдават своите неуспехи със загубата на изборите, то нищо добро не ни очаква.  При тези говорения на евродепутатите не може да има добър доклад. След като българите в лицето на Станишев и много такива тичат из Брюксел и го говорят това. Това им е любимото нещо – да се говори лошо за България. Те нямат държавна политика – че България е на всички нас, те считат, че това уязвява нас", заяви премиерът.

Борисов коментира, че в Ада на казана на българите няма дявол, който да пази, защото никой не може да изплува от него. "Аз като българин, която и система да критикуват в България, ме боли за нея. ВСС е избран от предишното правителство, еднакво ми е тежко и неприятно, колкото и ако е избран от нас през квотите, които има парламентът", добави министър-председателят.

Той обаче разкритикува и своите."При толкова години без осъден, не можем да искаме добър доклад. При тези приказки на министър Цветан Цветанов, че съдебната власт е мафия, няма как да искаме добър доклад. Работя за премахването на този механизъм, но срещам неразбиране и за това има и неуспех. Неразбиране от страна на кого? От всички власти в случая, включително и от моя министър", заяви Борисов и добави, че не е срещал разбиране дори от бившия правосъден министър Маргарита Попова, която вече е вицепрезидент.

Още преди няколко дни той обяви, че за пореден път е помолил вицепремиера да спре конфликта със съдиите.
"Той ми е обещал, че няма да продължи скандала. Да, много дразни, да, него го боли – всеки ден МВР ги задържа, а ги освобождават подред. Но това се случва и в други страни. И не може министърът да казва на съдиите, че са мафиоти, това е контрапродуктивно", категоричен бе той.

Все пак Борисов похвали Цветанов, че се справя много добре в борбата с престъпността. "Честен, много сърцат човек е Цецо, както го наричам, но той трябва да успокои хората, че МВР е най-добрият им приятел. Не може партията ГЕРБ – партията за европейско развитие на България, да бъде свързвана с полицейско насилие. И той ме разбра. Те опонентите ще го удрят, важното е ние да не даваме поводи",  добави премиерът.

Досега обаче вътрешният министър не е заявил публично, че слага край на конфликта си със съдиите, макар да каза, че "изпитва огромно уважение" към тях. В същото време обаче продължи да дава примери за това как съдът е пускал престъпници или е протакал дела и мотивите към тях.