Еврокомисар Кристалина Георгиева ще посети днес на място бедствените райони. С постановление на Министерски съвет ще бъдат подпомогнати жертвите и пострадалите хора, информира още премиерът.

„Не всичко може да бъде възстановено, но както виждате и в момента се стараем много да сме съпричастни с трагедията и ще се опитаме действително да помогнем, както и при предишни такива наводнения", каза Борисов, цитиран от "Фокус".
По-късно правителството обяви сряда, 8-и февруари, за ден на траур в памет на жертвите от бедствието
8 души са загиналите, двама се издирват.

По думите на премиера, когато една собственост се стопанисва от много господари, тя на практика не се стопанисва, визирайки язовирите и тяхната поддръжка.
„Българите имат хубава поговорка, че орташката кобила и вълците не я ядат. Така че още десетки, стотици са може би подобни собствености и то не само в язовирите, а и между публична, държавна, общинска собственост”, каза още Борисов.

Пред bTV пък той коментира, че не става дума само за бездействие и безстопанственост, а на моменти за запазване на някакви частни интереси, което граничи с престъпление.
"За съжаление 4-5 месеца между министерства, общини се водят какви ли не преписки. Оказа се, че има язовири, които не се водят ни никого и ги няма на картата", добави той. Според Борисов управлението на съоръженията трябва да се централизира и отговорността не трябва да се прехвърля на кметовете.

"Действително трябва много здрава ръка да се източат язовирите, защото сега е буря и наводнения и ни плашат, но лятото ще дойдат 40 градуса и ще бъдат животоспасяващи и за хората там, и за животните", посочи още премиерът.
По-късо пред БНР той увери, че още днес ще бъде взето решение кой ще се занимава оттук нататък с координацията и контрола върху язовирите.

По думите му, за да се избегнат подобни бедствия, трябва да се отделят огромни бюджетни средства в посока ранно известяване. Той призна и за лошото състояние на пътищата, жп линии, влакове и даде пример с моста на 4-и километър на бул. "Цариградско шосе" в София, който още няма акт 16.
"Пази Боже да падне и да загинат хора, всички ще се тюхкаме. Но трябват 22 милиона. При наличните финанси толкова пари влагаме и вие виждате къде са", каза Борисов.

След водното бедствие вчера институциите започнаха да си прехвърлят отговорността кой е виновен за потопа в Хасковско. От години местните власти са съобщавали, че има проблем със стената на язовир "Иваново", който причини наводнението в с. Бисер, но мерки не са взети, защото никой не го стопанисва.

Всеки ден се наблюдават опасните язовири общинска собственост, но язовир "Иваново" не е сред тях, каза пред "Хоризонт" кметът на Харманли Михаил Лисков.
"Имам документи. Имам официално писмо от поземлената комисия, от бившия областен управител на Хасково, че язовирът е военен, стената е военна. Ние притежаваме само един ръкав от язовира – най-горната част. Ние ходим винаги, когато има затруднения. Въпросът е, че ние сме чистили преливника, но проблемното съоръжение е долу. За него ние сме предупреждавали повече от 4-5 години. Става въпрос за специални познания, за специални проекти. Става въпрос за много пари", коментира кметът Лисков.
От МО обаче отрекоха язовирът да е техен.