Няма да има стачки в железниците, постигнахме споразумение, съобщи след 8-часовите преговори Валентин Никифоров, председател на стачния комитет на КНСБ и вицепрезидент на синдиката.
Ако не беше постигнато споразумение между синдикатите и ръководството на БДЖ и НКЖИ в петък  влаковете нямаше да се движат по осем часа - от 08.00 до 16.00 часа. Над 80 хиляди пътници щяха да бъдат засегнати от евентуална ефективна стачка. Толкова са клиентите на железниците дневно.

В преговорите е договорено да не се правят съкращения на експлоатационния персонал, както и да се извършат изплащания на ваучери.
Съкращенията в администрацията ще бъдат предмет на допълнителни преговори, каза Никифоров, цитиран от БГНЕС. Той изрази благодарността си към всички служители и работници от жп сектора, които днес са излезли на протест и са успели да постигнат тези добри резултати. 

Намаляването на персонала ще се извършва единствено по реда на Колективния трудов договор, а именно само чрез съгласието на синдикатите, каза  председателят на Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа” Розен Зарков. Ваучерите за храна на служителите от БДЖ ще бъдат платени по график, като срокът за това е до октомври тази година, уточни той.

Железниците проведоха предупредителна ефективна стачка в четвъртък от 10.00 до 11.00 часа. На гарите спряха около 60 влака в цялата страна. По време на стачката спряха да работят големи жп възли и гари като Бургас, Стара Загора, Плевен, Горна Оряховица, Варна, Шумен, Синдел, Дъбово, София Централна Гара, Ямбол, Перник и други. Едночасовата предупредителна стачка на железничарите целеше да не се движат никакви влакове. Множеството от пътниците във влаковете обаче въпреки закъснението подкрепиха протеста на железничарите.

Основните протести на железничарите са срещу 30-процентното съкращение на персонал и замразяване на заплатите до 2013 година, заложени в споразумението със Световната банка.

Последна актуализация в 23.30 часа