Областният председател на БЧК във Варна Илко Раев съобщи, че незаконно издадени талони за упражняване на дейността са дело на частна фирма, която провежда курсове за спасители.

В България единствено БЧК има право да извършва такава дейност, посочи Раев, цитиран от БТА. Според него е редно прокуратурата да се самосезира и да провери работата на "инструкторите", като нарушителите си понесат последиците.

Заради незаконно практикуване на професията в Царево вече са осъдени на пробация четирима души, предаде БНР.

Началникът на Водноспасителната служба към Червения кръст във Варна Антон Налбантов допълни, че през тази година сертификати на спасители без печат на БЧК има повече по Северното Черноморие. Налбантов уточни, че ръководството на организацията вече е подало сигнал в министерството на регионалното развитие.

До юни тази година в страната са се удавили 31 души, сред които 4 деца. По думите на Антон Налбантов обаче жертвите във вътрешността на страната са четири пъти повече в сравнение с морето.

"Почиващите нямат водна култура и този проблем няма да се разреши с плажна полиция, а с превантивна работа с децата. От най-ранна детска възраст трябва да учим децата как безопасно да контактуват с водата и как да спазват основните правила за безопасно поведение на охраняемите водни плажове. И тогава, вярвайте ми, ще дойде ден, в който нашите спасители, не че ще станат излишни, Черно море винаги е било много опасно, но тогава техните главоболия, тяхната работа значително ще намалее", категоричен бе спасителят.

Само преди седмица 36-годишният оператор Григор Кумитски загина в курортния комплекс "Албена", след като се хвърли в морето да спасява 16-годишна руска туристка, влязла да се къпе при червен флаг.