Снощи в Женева на четиристранна среща за Украйна във формат САЩ, ЕС, Русия и Украйна, продължила над 6 часа, бе приет документ за намаляване напрежението в страната. Той предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна.

"Надеждата ми е наистина да видим изпълнение през следващите няколко дни, но не мисля, че можем да разчитаме на това, като се имат предвид действията в миналото. Трябва да сме подготвени евентуално да отговорим на продължаващите усилия за намеса на руснаците в Източна и Южна Украйна", заяви днес Обама на пресконференция в Белия дом.
 
По думите на американския държавен глава въпросът е дали Русия наистина ще използва влиянието си.

"Въпросът сега е дали те наистина ще използват влиянието, което оказват по разрушителен начин, за да възстановят до известна степен реда, така че украинците да могат да произведат избори и да придвижат напред предлаганите от тях реформи за децентрализация, да стабилизират икономиката си и да започнат да се връщат към пътя на растежа и демокрацията, и дали суверенитетът им ще бъде зачитан", обясни Барак Обама.

Според него преговорите между Русия и западните сили за спиране на напрежението в Украйна са обещаващи, но САЩ и техните съюзници са готови да наложат санкции на Москва, ако ситуацията не се подобри, посочва Ройтерс.

"Има възможност дипломацията да доведе до намаляване на напрежението...Не мисля, че можем да сме сигурни за каквото и да било на този етап", отбеляза президентът на САЩ.

Той и германската канцлерка Ангела Меркел призоваха Русия да предприеме "незабавни конкретни действия", след като проведоха телефонен разговор.

Американският президент и германският канцлер се съгласиха, че Русия би трябвало да накара "нередовните сили" в региона да "сложат оръжие и да напуснат завзетите от тях сгради".

Двамата лидери обявиха, че са готови да предприемат по-нататъшни мерки, ако в скоро време не се постигне намаляване на напрежението.

АНКЕТА: Очаквате ли развръзка в Украйна след срещата в Женева?

КРЪСТОСАН ОГЪН: След срещата в Женева